Videospeler inladen...

Federale regering terug uit vakantie: "Veel werk op de plank: Arco en arbeidsdeal moeten uitgewerkt worden"

De federale regering komt terug uit zomervakantie en houdt vandaag de eerste ministerraad. Vlak voor de regering met vakantie ging bereikte ze een zomerakkoord, waarin onder meer beslist werd om werkloosheidsuitkeringen te doen dalen in tijd en dat er een oplossing komt voor Arco-spaarders. "Er zijn nog enkele pittige discussies die gevoerd moeten worden", zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in De Ochtend op Radio 1.

Peeters moet als minister van Werk met vakbonden en werkgevers gaan onderhandelen over de zogenaamde arbeidsdeal. Dat beloven pittige gesprekken te worden, want de regering wil werkloosheidsuitkeringen doen dalen wanneer iemand langer werkloos is.  

"Ik heb deze zomer niet stilgezeten", aldus Peeters. "Er zijn al verschillende regionale ministers uitgenodigd voor overleg en er is heel wat voorbereidend werk gebeurd."

Link met Arco?

Enkele kranten suggereren dat Peeters  niet wil landen met de arbeidsdeal voor zijn collega's in de regering een akkoord hebben bereikt over de beursgang van Belfius. Het geld dat die beursgang moet opleveren zal gebruikt worden om gedupeerde Arco-spaarders te vergoeden. Een oplossing vinden voor Arco is een regeringsbelofte van CD&V.

"Arco is een belangrijk dossier, maar de arbeidsdeal is dat ook", aldus Peeters. "Sommige journalisten menen verbanden te zien, maar die zijn er niet. De arbeidsdeal wordt voorbereid en ik zal dat op tafel leggen in november."

Beluister het gesprek met Kris Peeters in "De ochtend"

Meest gelezen