Videospeler inladen...

Man die jongen op treinsporen duwde zegt dat hij niet handelde uit racistisch motief

De man die enkele dagen geleden een 15-jarige zwarte jongen op de treinsporen duwde in Aarschot, is voor de raadkamer in Leuven verschenen. Volgens zijn advocaat handelde hij niet uit een racistisch motief, maar heeft hij in een impuls een beweging gemaakt tijdens een verhitte discussie. De man blijft nog minstens een maand in de cel.

Deze week dook er een filmpje op waarop te zien is hoe twee vrouwen en een man ruzie maken met een 15-jarige jongen aan het station in Aarschot. Ze maken racistische opmerkingen en de man duwt de jongen uiteindelijk op de sporen. 

De dertiger werd na de feiten aangehouden op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen met een racistisch motief. "Mijn cliënt wil benadrukken dat hij niet heeft gehandeld uit racistische motieven", zegt advocaat Karel Claes. "Hij was aanwezig bij die discussie waarvan de toon snel ontaardde. Iedereen heeft de beelden gezien en de opmerkingen gehoord die daar gemaakt zijn. De man heeft gehandeld in een impuls, maar niet uit een racistisch motief."

Volgens de advocaat ontstond het tumult nadat de man de 15-jarige jongen een vraag had gesteld. "Volgens de verklaring van mijn cliënt heeft die jongen daar agressief en onbeleefd op gereageerd, waarna er zich een hele discussie heeft ontsponnen. Het filmpje dat circuleert op sociale media toont niet het begin van de discussie."

De raadkamer heeft nu beslist dat de man aangehouden blijft. "Mijn cliënt is zwaar onder de indruk van de omvang die het dossier heeft aangenomen. Hij had nooit gedacht dat het zover had kunnen komen. Nu wordt hij afgeschilderd als dé kernracist die symbool staat voor alle problemen in onze samenleving, maar dat is hij zeker niet."

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen