Mechelse Sint-Janskerk in oude glorie hersteld

De Sint-Janskerk in het centrum van Mechelen is feestelijk heropend. Het is al de derde kerk in de stad waarvan de renovatie volledig is afgewerkt.

Er waren toespraken, er was ook muziek en een afsluitende receptie donderdagavond. Daarmee is de restauratie van de Sint-Janskerk afgerond. De buitenkant was al langer klaar. Maar nu heeft ook de binnenkant een beurt gekregen. De verlichting en de verwarming zijn vernieuwd, de kerk is helemaal herschilderd en er is voortaan ook een systeem voor inbraak- en branddetectie. De Sint-Janskerk dateert uit de vijftiende eeuw en herbergt een aantal waardevolle kunstwerken. Daarbij onder meer een schilderij van Rubens.

Kerkenplan

Het is de derde kerk in Mechelen die nu gestaureerd is. En onze kerken zijn belangrijk voor het toerisme en de uitstraling van de stad. Dat zegt de Mechelse schepen voor Monumentenzorg Greet Geypen (Open VLD): "We weten dat 80 procent van de mensen die Mechelen bezoeken, langs de kerken in onze historische binnenstad passeren. Dus dat is enorm belangrijk. Er zijn er nu 3 klaar en er zijn er nog 2 waarvan de restauraties aan de gang zijn. Dat zijn de Begijnhofkerk en de Katelijnekerk. Tegen 2020 zullen alle historische kerken terug opengesteld zijn."

Meest gelezen