Minder jobstudenten aan de slag afgelopen zomer

Federgon, de federatie van de uitzendarbeidskantoren, zegt dat het een zwakke zomer was voor de studentenjobs. Zowat 4 procent minder arbeidskrachten, klinkt het. Toch in juli. Voor augustus zijn er nog geen cijfers. 

Minder studenten die tijdens de zomer werken dus: volgens Federgon, dat de uitzendkantoren overkoepelt, zijn de cijfers voor de uitzendkantoren algemeen slecht: "Toch wel 4,5 procent minder, de eerste daling in jaren is het. We waren zelf ook verrast", zegt directeur Paul Verschueren. 

Veel heeft te maken met de flexibere regelgeving op het vlak van studentenarbeid. Studenten mogen per jaar 475 uur werken aan voordelige voorwaarden, toch goed voor ruim 12 "normale" werkweken. Dat betekent dat veel van hen aan de slag zijn buiten de zomermaanden. Volgens Federgon is die tendens heel duidelijk: + 13 procent.

"Voor augustus hebben we nog geen cijfers, maar traditioneel ligt het zwaartepunt van studentenarbeid in juli. En dan zijn de resultaten dus niet goed." Randstad zegt dat studenten kieskeuriger zijn dan vorige jaren: "De wet van vraag en aanbod speelt, de vraag is groot en dan geven ze de voorkeur aan jobs met interessante uren en een interessant loon." En dat is dan blijkbaar vaak al eens buiten de zomer.

"Algemeen liep de uitzendarbeid wat terug in juli. Dus zie ik ook een conjuncturele oorzaak. Bovendien, bomen groeien niet tot in de hemel. Al zowat 15 jaar lang stijgt de uitzendarbeid bij studenten, misschien is er wel een plafond bereikt", voegt Verschueren eraan toe.

Sowieso blijft studentenarbeid in de lift zitten. Het aantal jobstudenten zal dit jaar wellicht opnieuw pieken, beter dan het record van vorig jaar. Toen waren ruim een half miljoen studenten aan het werk, volgens de RSZ. Het is vooral in de horeca, de retail (grotere en kleinere winkels en supermarkten) en de tuinbouw dat studenten zijn tewerkgesteld, volgens UNIZO. Uitzendarbeid is goed voor één derde van het totaal aan studentenjobs.

Meest gelezen