Videospeler inladen...

Na de werkuren geen interne mails meer bij Lidl

Na 18 uur en vóór 7 uur 's morgens krijgt het personeel van Lidl België geen interne mails meer. Die regel voert de supermarktketen vanaf morgen in. Het bedrijf streeft zo naar een beter evenwicht tussen werk en privéleven.

Bij onder meer Colruyt gebeurde het al, maar nu gaat ook Lidl in ons land overstag: het interne mailverkeer wordt "gepauzeerd" tussen 18 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends. Mensen kunnen nog wel mails sturen, maar die komen dan de volgende dag (of na het weekend) aan.

Die regel voert het bedrijf in om ervoor te zorgen dat mensen zich niet verplicht voelen om 's avonds of 's nachts - buiten de werkuren dus - te antwoorden op een collega. Dat moet de werkbaarheid en de balans tussen werk en privéleven ten goede komen, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. "Zo geven we onze medewerkers de kans om hun hoofd volledig leeg te maken."

Zo geven we onze medewerkers de kans om hun hoofd volledig leeg te maken

Isabelle Colbrandt, woordvoerster bij Lidl

De maatregel geldt alleen voor interne mails binnen Lidl België en Luxemburg. Mails van buitenaf komen wel nog aan. Voor bepaalde departementen en functies, zoals de klantendienst, de bestellers en ontvangers in distributiecentra en de woordvoerders, is een uitzondering gemaakt.

"Mochten we de mails met de bestellingen in het distributiecentrum tegenhouden, hebben we de volgende dag niet genoeg voorraad in onze filialen. Dus dat is natuurlijk niet mogelijk", legt Colbrandt uit. "Die mensen werken trouwens in ploegen, dus ook na 18 uur."

"Digitale deconnectie"

Voor Lidl is de maatregel in elk geval een van de stappen "om naar een hele correcte, faire, aantrekkelijke werkgever te gaan". "In de filialen willen wij bijvoorbeeld evolueren naar zelfroosteren, waarbij de mensen zelf hun planning opstellen." Het bedrijf lijkt daarmee ook te willen aangeven dat het de boodschap begrepen heeft na de staking in april. Toen was een van de klachten net dat de werkdruk bij Lidl veel te hoog lag.

Arbeidspsychologen dringen al langer aan op het "recht op onbereikbaarheid", om stress en burn-outs tegen te gaan. Sinds april dit jaar is een wet van kracht die werkgevers verplicht om met de bonden of met de werknemers zelf "te overleggen over digitale deconnectie". 

Ik hoop dat Lidl nog veel andere bedrijven stimuleert om daar met de werknemers over te spreken en te zorgen dat daar afspraken over worden gemaakt

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V)

De precieze resultaten daarvan zijn nog onduidelijk, maar volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) hebben "een aantal grote bedrijven" daar al over samengezeten met het personeel. "Ik hoop dat Lidl nog veel andere bedrijven stimuleert om daar met de werknemers over te spreken en te zorgen dat daar afspraken over worden gemaakt."

De wet verplicht momenteel wel om erover te spreken, maar niet om maatregelen te nemen (zoals bijvoorbeeld wel het geval is in Frankrijk). "We hebben ervoor gekozen om dat bespreekbaar te maken. Ik denk dat dat een betere werkwijze is", zegt Peeters, die hamert op het sociale overleg en "een volwassen relatie tussen werkgever en werknemer". "We zullen de resultaten dan op een bepaald moment moeten evalueren en desgevallend bijsturen."

Meest gelezen