Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Nicaragua wijst VN-mensenrechtencommissie uit

Nicaragua heeft de VN-missie uitgewezen die de mensenrechten in het land onderzoekt. Dat meldt het Nicaraguaanse centrum voor de mensenrechten. De uitwijzing komt er enkele dagen nadat de Verenigde Naties het "klimaat van angst" in het Centraal-Amerikaanse land hadden aangeklaagd. Volgens het plaatselijke mensenrechtencentrum bewijst de uitwijzing dat president Daniel Ortega de waarheid en zijn verantwoordelijkheid niet langer kan verbergen.

In april waren de manifestanten in Nicaragua beginnen te protesteren tegen een - inmiddels teruggedraaide - hervorming van de sociale zekerheid. De betogingen in het armste land van Centraal-Amerika mondden al snel uit in protest tegen president Daniel Ortega, die ervan wordt beschuldigd het land als een dictator te leiden. Het onderdrukken van het protest heeft in de begindagen alleen al aan minstens 30 mensen het leven gekost. Dat is intussen opgelopen tot meer dan 400.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra'ad al Hussein, concludeerde eerder deze week dat de internationale gemeenschap meer moet ondernemen om de crisis in Nicaragua onder controle te brengen. Als gevolg van de gewelddadige repressie van de betogingen, heerst er een "klimaat van angst" in het land.

Volgens Daniel Ortega is het rapport gebaseerd op leugens.

Alfredo Zuniga

Meest gelezen