AP2010

Verloren gewaande film van Orson Welles gaat in première op festival van Venetië

"The other side of the Wind" is een verloren gewaande film van cinemareus Orson Welles. Welles begon in 1970 met de opnames. Bij zijn dood in 1985 was de film niet af. Het was niet de enige moeilijke bevalling in de carrière van Welles. Maar o wonder, ''The other side of the wind" gaat in wereldpremière in Venetië. 

 Vorig jaar vond producent Frank Marshall de negatieven van de film in een kluis in Parijs. Samen met de Poolse regisseur Filip Jan Rymsza werkte hij de film af. Oscarwinnaars Michel Legrand en Bob Murawski  verzorgden de soundtrack en de montage.

In "The other side of the wind" speelt regisseur John Huston de hoofdrol. Huston, vader van actrice Jessica , is een andere notoire filmlegende uit de 20ste eeuw, die overigens enkele keren samenwerkte met Welles (°1915). Huston speelt zo ongeveer zichzelf.

Het verhaal gaat over een Amerikaanse regisseur die na een ballingschap in Europa terugkeert naar Los Angeles om zijn comebackfilm te maken. Het verhaal zit erg dicht op de huid van Welles en Huston, die in 1988 overleed. Ook Peter Bogdanovich, die meespeelde in de film, vermoedde al 10 jaar dat de negatieven ergens lagen. "The other side of the Wind" komt op 2 november uit op Netflix. Wat zou notoire lastpost en beruchte perfectionist Welles daarvan hebben gevonden? 

Orson Welles, de man die de cinema heruitvond

Voor veel echte filmfreaks is Orson Welles noch min noch meer de grootste cineast aller tijden. Met "Citizen Kane" (1941) verlegde hij de grenzen van scenarioschrijven, camerawerk en montage. Later draaide hij nog onwaarschijnlijke en eigenzinnige meesterwerken als "The Lady from Shangai" (1948), "Othello" (1955), "Touch of Evil" (1958), "Macbeth" en "F for Fake".

Welles had altijd last met de producers en filmstudio's en leed aan een chronisch geldgebrek. Hij speelde in 1971 zelfs een obscure bijrol in de Belgische film "Malpertuis" van Harry Kümel om iets bij te verdienen. Voor die rol hoefde hij zijn bed niet uit te komen. Ook in de absolute snertfilm "Butterfly" (1982) is hij te zien, als decadente rechter die pornosterretje Pia Zadora verhoort. 

(Lees voort onder de foto's.)

ingekleurde still uit "Citizen Kane"

De Don Quichot van Hollywood

Orson Welles werd in 1938, jaren voor zijn filmdebuut", een Amerikaanse bekendheid door zijn hoorspel op de radio "The War of the Worlds". Daarin liet hij miljoenen Amerikanen geloven dat er marsmannetjes waren geland. 

In de film deed hij zoals Charles Chaplin alles: het script schrijven, regisseren, acteren en omdat het soms niet anders kon ook financieren en producen. Als acteur schitterde hij in 1949 in "The Third Man" van Carol Reed. 

In 1962 draaide hij "Het Proces" van Kafka met Anthony Perkins in de hoofdrol als ten onrechte vervolgde wereldvreemde burger. En, hoe kon het anders, hij deed ook een poging om "Don Quichot" van Cervantes te verfilmen. Het liep slecht af... 

Meest gelezen