Videospeler inladen...

Pakistan viert na afblazen cartoonwedstrijd: "Grote overwinning"

Pakistaanse betogers van de streng islamitische partij TLP hebben tot diep in de nacht gevierd dat de Nederlandse politicus Geert Wilders zijn plannen voor een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed heeft afgeblazen. "Een grote overwinning", reageert ook de Pakistaanse regering.

De regering in Islamabad heeft de overwinning opgeëist na de heisa over de cartoonwedstrijd die de Nederlandse rechtspopulist Geert Wilders wilde organiseren om moslims op stang te jagen. Gisteravond besliste Wilders de wedstrijd af te blazen om "het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden."

Enkele uren na die beslissing liet de Pakistaanse minister van Informatie Fawad Chaudhry weten dat dit een "grote overwinning" is voor de Pakistaanse regering en het volk. "Lang leve de profeet", tweette de minister.

Vlak voordat Wilders zijn beslissing bekendmaakte, had de kersverse premier Imran Khan al een video online gezet waarin hij aankondigde dat hij het geval internationaal zou blijven aankaarten. Khan zei dat hij de Europese hardvochtigheid voor de gevoelens van moslims erg betreurt.

We hebben heidenen gestopt die onze profeet niet met eerbied wilden behandelen

De islamistische partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) had een protestmars gepland tegen de cartoonwedstrijd. Enkele duizenden betogers waren vlakbij Islamabad toen de beslissing van Wilders bekend werd. De protestmars werd daarop afgeblazen.

In plaats daarvan vierden de betogers tot diep in de nacht het nieuws van de afgelasting. "Dit is gebeurd met de hulp van God", waren de betogers overtuigd. "Dit is een grote dag voor de volledige moslimwereld", zei de radicale partijleider Khadim Rivzi. "We hebben heidenen gestopt die onze profeet niet met eerbied wilden behandelen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen