Videospeler inladen...

Pro-Russische separatistenleider komt om bij explosie

Bij een bomaanslag in Oekraïne is Alexander Zachartsjenko omgekomen. Zachartsjenko leidde de rebellen in Oost-Oekraïne, die gesteund worden door Rusland. Ze wilden afscheuren van de rest van Oekraïne, en aansluiting zoeken bij Moskou. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat de Oekraïense regering in Kiev achter de dodelijke bomaanslag op de rebellenleider zit.

Hij riep de republiek Donetsk uit. De zelfverklaarde republiek. Want in de ogen van de Oekraïense hoofdstad Kiev was Aleksander Zachartsjenko een separatistische schurk die de eenheid van Oekraïne bedreigde. "Klein" detail: Zachartsjenko's rebellen worden gesteund door Rusland.

Vrijdagnamiddag, in café Separ in Donetsk: er is een ontploffing. Er valt een dode. Al snel wordt duidelijk dat het om een aanslag gaat, dat het slachtoffer geen toevallige caféganger is, maar wel degelijk Aleksander Zachartsjenko, de eerste minister van de zelfuitgeroepen republiek Donetsk.  

In de ogen van de regering van Oekraïne in Kiev is Zachartsjenko een ordinaire maar bijzonder gewelddadige rebel, en bovendien een marionet van de Russen. Dat laatste klopt overigens. Rusland heeft de rebellen in Oost-Oekraïne altijd gesteund. Wellicht ook militair, al ontkent Moskou dat ten stelligste. Hoe dan ook, in Oost-Oekraïne spreken veel inwoners Russisch; de separatisten zijn er traditioneel populair. Een groot deel van de bevolking voelt zich meer tot Moskou aangetrokken dan door Kiev.

Nieuwe fase in conflict tussen Kiev en Moskou?

In 2014 kwam er een militair conflict van. Rusland annexeerde de Krim en de rebellen in Oost-Oekraïne hoopten dat hun regio ook snel in de handen van Moskou zou zijn. Ze  begonnen hun oorlog tegen Kiev. Sindsdien zijn er minstens 10.000 doden gevallen. Het geweld is wat geluwd de laatste tijd, maar er zijn nog geregeld schermutselingen. Er vallen nog steeds doden.

Moskou was er trouwens heel snel bij om de bomaanslag die het leven kostte aan Zachartjsenko in de schoenen te schuiven van de regering van Oekraïne in Kiev. De kans of het gevaar dat de dood van Zachartsjenko een nieuwe fase inluidt in het conflict tussen Kiev en Moskou is daarom reëel.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen