Ook royals gaan terug naar school: welke buitenlandse (elite)scholen zijn onder hen geliefd?

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Eerder deze week trok de Belgische kroonprinses Elisabeth voor twee jaar richting Atlantic College in Wales. Daar studeerde ook de toenmalige Nederlandse kroonprins Willem-Alexander. Buitenlandse scholen zijn vaak geliefd bij royals omdat ze er hun talen kunnen bijschaven, zich kunnen onderdompelen in verschillende culturen en er een tijdje in de luwte leven zonder pers en pottenkijkers. Welke scholen zijn populair bij royals om hun middelbare studies af te ronden? We laten u een kijkje nemen in vier prestigieuze internationale instituten.

1. Institut Le Rosey - Zwitserland

Le Rosey in Rolle, en met een wintercampus in het mondaine skioord Gstaad, is een van de meest prestigieuze scholen, en heeft niet voor niets als bijnaam "de school van de koningen". Met kosten die makkelijk kunnen oplopen tot 100.000 euro per schooljaar is het ook een van de duurste scholen - zoniet de duurste - ter wereld. Een school voor the rich and famous.

De lijst met royals die er zaten, is lang: onze eigen koning Boudewijn en koning Albert II volgden er onderwijs, net als wijlen prins Rainier van Monaco, de Egyptische koning Faroek, de Spaanse koning Juan Carlos en de Luxemburgse erfgroothertog Guillaume.

Maar evengoed latere Hollywoodsterren als Elizabeth Taylor en Roger Moore en zangeres Diana Ross zaten op de schoolbanken, net als Dodi Fayed - de partner van prinses Diana - en de Colombiaanse Tatiana Santo Domingo, echtgenote van Andrea Casiraghi (zoon van prinses Caroline van Monaco).

Een van de introductievideos:  

In Le Rosey worden de lessen gevolgd in het Frans of Engels en verdiepen om en bij de 420 leerlingen zich in de Franse en Britse cultuur, maar daarnaast kunnen nog twintig andere talen geleerd worden. Via projecten bereiden de leerlingen zich voor op universitaire studies en een professionele carrière. Cultuur, wetenschap en economie staan voorop. Via sport wordt iedereen aangeleerd om uitdagingen aan te gaan, de confrontatie met zichzelf aan te gaan en te werken in teamverband. Vriendschap en solidariteit worden in Le Rosey hoog in het vaandel gedragen. De leerlingen zelf spreken over een toch wel vrij "intensieve" opleiding.

Le Rosey? Het instituut werd in 1880 opgericht door Paul Carnal die een landgoed in Rolle kocht. Het was zijn zoon Henri die in 1912 samen met zijn Amerikaanse vrouw gepassioneerd begon les te geven en leerlingen van over heel de wereld probeerde aan te trekken. Henri tikte ook in de bergen een lap grond op de kop om daar de wintercampus te installeren. Studenten vinden er sinds 1916 van januari tot maart onderdak. Sinds 1980 staan de schoolpoorten open voor meisjes. "Een groot succes", klinkt het bij het instituut zelf. Intussen is Le Rosey wereldwijd bekend en gerenommeerd, en al aan zijn vijfde generatie eigenaars toe.

2. Eton College - Verenigd Koninkrijk

De King's College of Our Lady of Eton besides Windsor, kortweg Eton College, klinkt wellicht bekender in de oren. Het is het college - tegenover Windsor Castle gelegen - waar de Britse prinsen William en Harry school liepen. De Japanse prinses Aiko (16) volgde in juli en augustus nog een zomerprogramma om "haar blik te verruimen". Maar het is niet alleen een kostschool voor royals. Ook Brits ex-premier David Cameron, voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en acteur Eddie Redmayne kregen er hun opleiding.  

(lees verder onder de foto's)

Prins William in uniform op Eton tussen klasgenoten.
AP1995
Een speelse Harry op Eton.

Eton? De school werd opgericht in 1440 door de Britse koning Henry VI, maar had jarenlang geen "koninklijke connectie". Bedoeling van Henry was om zeventig jongens uit arme gezinnen de kans te bieden om onderwijs te volgen. Tegenwoordig proberen duizend jongens (meisjes zijn niet toegelaten) binnen te raken. De plaatsen zijn met 260 beperkt. Van die 260 kunnen 70 jongens wel rekenen op een volledige toelage. Zij genieten dus van gratis onderwijs aan Eton. Het jaarlijks kostenplaatje is anders 42.000 euro. In totaal lopen er 1.300 tieners school. De focus ligt naast de klassieke vakken als geschiedenis en aardrijkskunde, ook voor een stuk op sport en drama.

Directeur Simon Henderson liet vorig jaar in The Guardian optekenen dat alle jongens tegenwoordig de verantwoordelijkheid meekrijgen om "gender-intelligent" te zijn. Er is meer aandacht voor de LGBT-gemeenschap en seksisme.

Onze jonge mannen moeten meer gender-intelligent zijn  

Simon Henderson, directeur

Hoe geraak je binnen? Kandidaten moeten al onderwijs in de Engelse taal genoten hebben. Ze moeten zich registreren vóór de leeftijd van 10,5 jaar. Eton bezoekt dan de huidige school om de resultaten te overlopen. Op basis daarvan volgt een uitnodiging. Dan volgen verschillende testen, onder meer een computertest om het IQ in te schatten. Die specifieke test ligt rond de 11e verjaardag van de kandidaat. Ook kennis en kunde in wiskunde en verbale en non-verbale logica/argumentatie wordt geëvalueerd. Eveneens is er een gesprek nodig om na te gaan of de jongen "past in Eton".

3. Lakefield College School - Canada

De Lakefield College School is gelegen in Ontario en verwelkomde in het verleden de toenmalige Spaanse kroonprins Felipe en de Britse prins Andrew. Menig Canadees politieker, journalist, bedrijfsleider of olympisch speler liep er rond. De school, waar jongens en meisjes gemengd zitten, legt de nadruk op het academische gecombineerd met gemeenschapswerk, sterk empatisch vermogen en probeert leerlingen zowel mentaal als fysiek "boven zichzelf te laten uitgroeien".

De campus is omringd door een oase van groen en voelt volgens een promofilmpje aan als een heus "dorp" (zie hieronder) aan een meer. Studeren en leven binnen én buiten wordt sterk aangemoedigd. Wie er een schooljaar wil uitzitten, moet wel ongeveer 41.000 euro betalen. Op het terrein wordt gekampeerd en geskied, en het vormt het decor van talrijke historische re-anactments.

Lakefield? Sparham Sheldrake gaf in 1879 les aan een groepje van 15 kinderen op een domein van 10 hectare met slechts een huis, een keuken en enkele kamers. In 1924 kwamen daar klaslokalen, een refter en kapel bij. In 1940 ging Lakefield bijna bankroet, maar directeur Gordon Winder Smith wist de schulden af te lossen én te investeren in infrastructuur. Daarna kende de school heel wat succes en breidde ze uit. Lakefield kreeg onder meer de nodige reclame dankzij het bezoek van de Britse prins Philip in 1969. In 1985 werden meisjes toegelaten. "Een van de belangrijkste veranderingen", luidt het op de website van de school.   

De Spaanse koning Felipe als leerling in Lakefield.
Getty Images

4. École des Roches - Frankrijk

Instagram/École des Roches

De École des Roches in Normandië is populair bij royals uit Marokko, India en Thailand, en ook klinkende namen als de familie Cousteau en Peugeot passeerden er de revue. De Deens kroonprins Frederik en zijn broer gingen er met hun Franse roots (hun vader prins Henrik werd geboren in Frankrijk, red.) hun Frans bijschaven.

De slogan van de school luidt vastberaden "gewapend voor het leven" en zet in op "intellectuele nieuwsgierigheid, kritisch denken en harmonieuze relaties". Kostprijs per schooljaar: zo'n slordige 33.000 euro. 

De krant Le Monde noemde Roches twee jaar geleden "het meest exclusieve internaat van Frankrijk". Op het landgoed prijken de klaslokalen, een buitenzwembad, een golfterrein, tennisvelden, een circuit om te karten, een vliegveld en twaalf grote huizen waarin leerlingen eerder sobere kamers met anderen delen. De huizen zijn voorzien van de nodige ontspanningsmogelijkheden met onder meer een gemeenschappelijke biljarttafel, pingpongtafel en een televisietoestel. Meer dan 325 leerlingen en 50 verschillende nationaliteiten vormen een gemeenschap.

VIDEO: Een kijkje binnenin via leerlinge Charlotte:

École des Roches? Het internaat werd in 1899 opgericht door de socioloog Edmond Demolins die een moderne aanpak van onderwijs voor ogen had. Al snel volgden anderen hem: tegen 1920 sliepen al ruim honderd leerlingen in de zes huizen op het domein. Geleidelijk aan breidde het landgoed en het leerlingenbestand uit. 

Meest gelezen