Sarah Palin, 10 jaar geleden: "Verschil tussen een 'hockey mom' en een pitbull? Lippenstift!"

Tien jaar geleden was het begrip 'soccer mom' al goed ingeburgerd in de samenleving, ook bij ons. Wanneer de 'soccer mom' opdook, vooral in tv-series of films, dan werd daarmee vooral de moederfiguur bedoeld die haar eigen verlangens aan de kant schoof ten voordele van haar eigen schoolgaande kinderen die ze rondreed naar de verschillende sportactiviteiten, niet noodzakelijk alleen voetbal dus, om zo haar drukke en vooral weinig kwalitatieve leven te onderstrepen. Iets minder bekend was het begrip 'hockey mom', maar daar bracht Sarah Palin in september 2008 verandering in. En ze gaf er nog een eigen interpretatie aan, tot hilariteit van haar tegenstanders.

De 'hockey mom' onderscheidde zich van de 'soccer mom' hoofdzakelijk door het voertuig waarmee gereden werd. Die van de 'hockey mom' moest immers iets groter zijn omdat voorbeeld de (ijs)hockeysticks en de beschermende kledij van ijshockeyspelertjes mee vervoerd moesten worden.

Tijdens de Republikeinse Conventie gaf Sarah Palin, als gouverneur van Alaska een hevige ijshockeyfan, een eigen inhoud aan de 'hockey mom'. Iets wat ze eigenlijk in 2004 al gedaan had, maar toen nauwelijks weerklank vond. In tegenstelling tot deze Conventie, waar Palin verkozen werd als 'running mate' van presidentskandidaat John McCain:

"Weet je wat het verschil is tussen een 'hockey mom' en een pitbull?", vroeg Palin zich tijdens haar toespraak af, terwijl ze zich voordien al als een doornsneemoeder had omschreven die haar kinderen zelf naar de ijshockeypiste bracht. "Lippenstift!", was haar antwoord. Ze werd alvast door het publiek gretig toegejuicht. 

Maar waarom wilde Palin zo graag het etiket 'hockey mum' op zich geplakt? Columnist Steven Wells op nieuwswebsite The Guardian: "In de gedachten van de conservatieve elite die de top uitmaakt van de Republikeinse partij, staat de ijshockey spelende hufter (verwijzend naar ijshockeyspeler Levi Johnston (zie foto hieronder), nvdr) die Palins dochter zwanger gemaakt heeft, voor een geïdealiseerde vorm van Amerikaanse mannelijkheid: niet-nadenkend, brutaal, bewust onwetend, makkelijk te manipuleren, op en top vaderlandslievend, trots op z’n conservatief-zijn, met een kort lontje als het op reageren op een of andere dreiging aankomt. En, vrijwel zeker niet stemmend voor een democraat. En dus ook niet voetbal spelend, wat nog eerder met een buitenlandse sport geassocieerd wordt. Terwijl ijshockey typisch Amerikaans is.”

In het boek "Women and the White House" uit 2013 concludeerde professor in de Politieke Wetenschappen, Chapman Rackaway, alvast dat ze "op die manier de 'hockey mom' opwaardeerde tot een 'soccer mom' op steroïden. Ze was de moeder die haar kinderen nog meer toejuichte om goede sportprestaties te leveren en nog meer gefocust was om het beste voor haar kinderen te willen. Nog meer dus dan de ‘soccer mom’, die eerder een passieve rol op zich neemt. Terwijl Palin, als 'hockey mom' zelf haar vuisten zou gebruiken mocht het nodig zijn."

Haar uitspraak werd, in tegenstelling tot wat Palin wellicht zelf verwacht had, de aanleiding tot grappen en grollen, zoals in het satirische tv-programma "Saturday night live", waarin actrice Tina Fey het gebrek aan politieke kennis bij de kandidate-vicepresident afwoog tegen het feit dat ze (slechts) een 'hockey mom' was. Website "Funny or die" publiceerde een fel gesmaakte parodie met als titel "Thank God I’m a hockey mum". Er doken bovendien fotobewerkingen op, waar Palins uitspraak op de korrel genomen werd, zoals:

Ook de toenmalige presidentskandidaat van de Democraten, Barack Obama, greep de uitspraak van Palin aan om bij zijn achterban te scoren. "Je kan lippenstift op een varken doen, maar het zal altijd een varken blijven", zei hij tijdens een verkiezingstoespraak in Lebanon, in de Amerikaanse staat Virginia. Dat hij Palin in deze uitspraak met een varken vergeleek, werd later door zijn woordvoerder tegengesproken. "Hij heeft enkel een bestaande uitdrukking gebruikt", klonk het daar.

Alle heisa rond de term 'hockey mom' droeg uiteindelijk niet bij tot de populariteit van Palin. "Palins hockey mom persona led voters to question the qualifications of McCain’s own running mate", aldus professor Rackaway in "Women and the White House", die de 'hockey mom' van Palin dan ook afhandelde als "een kortstondig fenomeen". 

Meest gelezen