Jasper Jacobs

Antwerpse "Stroomplan" tegen drugsproblematiek start volgende week

Volgende week begint het zogenoemde Stroomplan in Antwerpen, dat de drugsproblematiek moet aanpakken. Dat heeft Anne-Marie Gepts, de procureur van Antwerpen, aangekondigd in "De ochtend" op Radio 1. Er is een speciaal team samengesteld met mensen van verschillende diensten: lokale en federale politie, het parket, de sociale inspectie en de douane.

Antwerpen kampt al een hele tijd met afrekeningen, schietpartijen en brandstichtingen in het drugsmilieu. De haven wordt al jaren beschouwd als een doorgeefluik in de internationale cocaïnehandel. Vorig jaar werd er maar liefst 40 ton cocaïne onderschept. Het Stroomplan moet komaf met de drugsproblematiek.

"De in- en uitvoer van drugs is al jaren een prioriteit van het Antwerpse parket, ook de drugsproblematiek in het algemeen. Het laatste 1,5 jaar worden we geconfronteerd met agressie op openbaar domein. De noodzaak voor een geïntegreerde aanpak met alle betrokken diensten werd steeds groter", legt Gepts uit.  

Binnen het Stroomplan zullen verschillende diensten samenwerken en maximaal informatie uitwisselen. Blikvanger wordt de drugstaskforce, die in het begin 30 tot 40 mensen zal tellen. Op termijn moet die uitgroeien tot 70 tot 80 mensen. De lokale en federale politie, de douane, de sociale inspectie en het parket zullen samen onder één dak zitten. Dat is een primeur voor ons land.

"Er zijn afspraken gemaakt tussen verschillende instanties over de aanpak van de drugsproblematiek in Antwerpen. We zullen regelmatig om de tafel gaan zitten en bekijken hoe we het best een bepaald feit kunnen aanpakken. Het verschil is dat we dat nu kunnen doen met álle betrokken partijen", aldus Gepts.

De haven wordt ook een proefproject voor corruptiegevoelige functies. Mensen die op essentiële functies worden ingezet, zullen gescreend worden door de Nationale Veiligheidsoverheid. Antwerpen krijgt bovendien eigen havenprocureurs, die zowel op Antwerps als op Oost-Vlaams grondgebied bevoegd zullen zijn.

Beluister het gesprek met Anne-Marie Gepts in "De ochtend" (twee delen)

Meest gelezen