Videospeler inladen...

Transportsector boos over sluiting parking langs E40: "Chauffeurs zullen in dorpskommen moeten parkeren"

De burgemeester van Jabbeke, in West-Vlaanderen gaat de snelwegparking langs de E40 's nachts afsluiten. Dat nadat er op en rond de parking enkele incidenten met transmigranten geweest zijn. Bij transportfederatie UPTR zijn ze 'not amused'. "Dit wordt zeer onveilig voor de chauffeurs."

In Jabbeke heeft burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V) om de snelwegparking 3 maanden lang 's nachts te sluiten. Dat doet hij na een schietincident met transmigranten eerder deze week. En ook in Landen willen ze de kwestie van de transmigranten aanpakken met een sluiting van de parking langs de E40.

Maar volgens Bruno Velghe, de voorzitter van transportfederatie UPTR, wordt de situatie zo stilaan problematisch voor vrachtwagenchauffeurs. "De parking van Westkerke is een paar jaar gesloten geweest. Men heeft die dan opnieuw geopend met extra maatregelen. We hebben de sluiting gehad van Drongen, van Groot-Bijgaarden. Straks zijn er gewoon geen parkings meer beschikbaar langs de autostrades in België."

"Zeer onveilig"

Volgens Velghe is het vandaag pover gesteld met de snelwegparkings in ons land. Er zijn er niet genoeg, ze zijn onveilig en oncomfortabel. Chauffeurs moeten nochtans kunnen rusten langs de snelwegen, benadrukt hij in "De ochtend" op Radio 1. 

"Zij zijn verplicht om bepaalde rusttijden in acht te nemen. Als zij geen toegang meer krijgen tot parkings op de autosnelweg, zullen zij verplicht zijn om de eerstvolgende afrit te nemen en dan in dorpskommen hun dagelijkse rusttijden op te nemen."

Dat is dan weer onveilig voor de vrachtwagenchauffeurs én voor de bewoners van die dorpen, stelt hij. "De meeste dorpskommen zijn daar niet op voorzien. Dat betekent voor de chauffeurs ook dat er geen sanitair voorzien is, dat er geen camera's of hekken staan. Dat is een zeer onveilige situatie. En dat creëert ook een onveilig gevoel voor de bewoners."

"Maatregelen nemen"

"Ik heb de indruk dat men hier de hete aardappel probeert door te schuiven naar de transportsector", oppert Velghe, "terwijl men eigenlijk een migratieprobleem moet aanpakken. Het sluiten van parkings is daarvoor geen oplossing. Wij rekenen daar op het gezond verstand. Hopelijk neemt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een aantal maatregelen om die parkings zo snel mogelijk weer open te stellen."

Herbeluister hieronder het gesprek met Bruno Velghe in "De ochtend":

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen