Het E. Barrett Prettyman Federal Courthouse in Washington (archief).
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VS-lobbyist bekent dat hij illegaal tickets kocht voor Rus en Oekraïner voor Trumps inauguratie

Een Amerikaanse lobbyist voor Russische en Oekraïense oligarchen heeft bekend dat hij een Russische politieke agent en een Oekraïense zakenman geholpen heeft illegaal vier tickets te kopen voor de inauguratie van president Trump. Hij heeft bij de openbare aanklagers ook schuldig gepleit voor het niet registreren als een agent van een buitenlandse macht.  

De lobbyist in kwestie is Sam Patten, en hij is bereid om mee te werken met het onderzoek in het kader van een overeenkomst voor schuldvermindering, zo blijkt uit documenten die het gerecht heeft vrijgegeven.

Mogelijk kan hij de aanklagers informatie geven over een aantal activiteiten en individuen die van belang zijn voor het onderzoek van de speciale aanklager Robert Mueller, en ook over mogelijke connecties tussen Trump en zijn omgeving en Rusland. Mueller onderzoekt de inmenging van Rusland in de presidentsverkiezingen van 2016, en ook alle ermee verbonden misdaden die tijdens het onderzoek ontdekt worden.  

De toegangskaartjes voor de inauguratie waren volgens de aanklagers 50.000 dollar waard. De buitenlanders voor wie de tickets bestemd waren, werden niet genoemd, maar volgens de NYT gaat het om Konstantin V. Kilimnik, een Russische politieke agent waarvan aangenomen wordt dat hij banden heeft met een Russische geheime dienst, en een Oekraïense zakenman/oligarch. 

Buitenlanders mogen geen geld geven aan de organisatie die de presidentiële inauguraties onder haar hoede heeft, en Patten had hen dus niet mogen helpen om de kaartjes te kopen. Bovendien zou hij het "Intelligence Committee" van de Senaat, dat onderzoek doet naar de Russische inmenging en dat Patten op 18 januari ondervraagd heeft, herhaaldelijk belogen hebben, en opzettelijk documenten achter gehouden hebben die hadden kunnen aantonen dat buitenlanders tickets voor de inauguratie gekocht hadden. Daarvoor zal hij echter niet vervolgd worden. 

Patten zou in de VS gelobbyd hebben voor het Oppositie Blok, een pro-Russische Oekraïense politieke partij, van 2014 tot en met dit jaar. Wie in de VS optreedt als een agent voor een buitenlandse mogendheid, moet zich registreren, en dat heeft Patten dus niet gedaan. 

Patten bewoog zich in dezelfde kringen als Paul Manaford, de gewezen campagneleider van Trump die onlangs veroordeeld is voor fraude, en die in september opnieuw terecht zal staan voor onder meer het beïnvloeden van getuigen. Patten is een tijdje de baas geweest van dezelfde Kilimnik waarvoor hij de kaartjes heeft gekocht, en Kilimnik zal in september als mogelijke medeplichtige samen met Manaford terecht staan in het tweede proces tegen de gewezen campagneleider. Manaford was in 2014 ook lobbyist voor het Oekraiënse Oppositie Blok. 

Meest gelezen