Videospeler inladen...

Verenigde Staten zetten financiële steun aan VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen stop

De Verenigde Staten zetten hun financiële steun aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stop. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring gemeld.

Volgens de Verenigde Staten is de UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen "onverbetelijk gebrekkig". Meteen de reden om hun financiële steun aan de instelling stop te zetten. Begin dit jaar had president Donald Trump al 200 miljoen dollar bespaard op de hulp van de VS aan de financering van de UNRWA. Hij dreigde er toen al mee om die bijdrage volledig stop te zetten en dat is nu gebeurd.

De UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) werd in 1949 opgericht op de 750.000 Palestijnse vluchtelingen op te vangen die verplaatst waren na de Israëlisch-Arabische oorlog van 1948-1949. Nu ondersteunt de UNRWA hun meer dan vijf miljoen afstammelingen in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever, maar ook in Jordanië, Syrië en Libanon.

De organisatie verschaft die mensen medische verzorging, onderwijs voor 500.000 kinderen, voedselhulp voor een miljoen mensen en andere bijstand zoals sociale werken, infrastructuur in vluchtelingenkampen en dergelijke meer. Jaarlijks besteedt de UNRWA meer dan een miljard dollar. Ongeveer een derde daarvan komt van de Verenigde Staten, meteen de grootste donor voor de Europese Unie, Saudi-Arabië, Zwitserland, Japan, Koeweit en Noorwegen, maar het geld komt ook van bedrijven en privéfinanciers zoals de voetbalclub Real Madrid.

UNRWA: "Diep teleurgesteld"

UNRWA zelf is "diep teleurgesteld" in de beslissing van de Verenigde Staten. "We voorzien noodzakelijke hulp aan Palestijnse vluchtelingen en helpen mee aan de stabiliteit in de regio", zegt woordvoerder Chris Gunness.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo vindt de beslissing van de VS om de steun aan de UNRWA stop te zetten "bijzonder kortzichtig". Hij begrijpt niet hoe het ontnemen van het recht op onderwijs aan een half miljoen Palestijnse kinderen zou bijdragen tot vrede in het Midden-Oosten. Als Hamas in Gaza de scholen van de UNRWA zou overnemen, komt er nog meer radicalisering, waarschuwt hij.

Of ons land samen met andere staten het financiële gat dat de VS nalaat, wil dichtrijden, is nog niet duidelijk. Toen Trump eerder de Amerikaanse steun schrapte aan alle organisaties die zich in de Derde Wereld inzetten voor geboortebeperking en abortus, nam België samen met Nederland een initiatief om vervangend kapitaal bijeen te krijgen. dat bracht toen honderden miljoenen euro op.

Ook uit Palestijnse hoek komen er felle reacties. Een woordvoerder van president Mahmoud Abbas spreekt van "een aanval" op zijn volk. "Zo'n straf zal niets veranderen aan het feit dat de Verenigde Staten geen rol meer spelen in de regio en dat ze geen deel uitmaken van de oplossing."

Ahmad Abu Houli van PLO roept intussen andere landen op om de financiële kater te vullen. "Het volledig stopzetten door de VS van de financiering van UNRWA toont duidelijk aan dat de VS plannen hebben om het agentschap te beëindigen en de Palestijnse zaak te liquideren", zegt de PLO-leider, die spreekt van "politieke afpersing van het Palestijnse volk en zijn leiders."

En ook de radicale islamitische beweging Hamas is misnoegd. Een woordvoerder van Hamas heeft al opgeroepen tot een "internationale betoging tegen de Amerikaanse tirannie". Hamas controleert nog altijd de Gazastrook.

Meest gelezen