Archiefbeeld louter ter illustratie.

Wilsverklaring euthanasie van 30.000 Belgen is intussen vervallen

Van 29.842 (nog levende) Belgen die in de voorbije 10 jaar hun wilsverklaring euthanasie hadden laten registreren, is die verklaring intussen vervallen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Volksgezondheid waarover Het Nieuwsblad bericht en die ons zijn bevestigd. Dat betekent dus ook dat zij geen euthanasie kunnen krijgen als zij in een coma zouden belanden.

Precies 10 jaar geleden werd het in ons land mogelijk om een wilsverklaring euthanasie te laten registreren bij uw gemeentebestuur. Het gaat dan om een zogenaamde positieve wilsverklaring, waarbij u aangeeft dat u euthanasie wilt "in het specifieke geval waarin u in een onomkeerbaar bewustzijnsverlies of coma bent terechtgekomen", legde Gert Huysmans, arts en voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, vanochtend uit in "De ochtend" op Radio 1.

In die periode hebben precies 128.601 Belgen dat ook voor het eerst gedaan, zo blijkt uit cijfers van de FOD Volksgezondheid. Nog eens 41.959 Belgen hebben in die periode hun eerste verklaring herzien of herbevestigd.

Niet rechtsgeldig

Opmerkelijk: 42.651 verklaringen zijn intussen vervallen. Uiteraard omdat er heel wat mensen intussen ook zijn overleden. Maar ook de wilsverklaring euthanasie van 29.842 nog levende mensen is, al dan niet gewild, niet meer vernieuwd na de wettelijke termijn van 5 jaar. 

Dat betekent dus ook dat wie plots in een onomkeerbare coma zou belanden en zijn wilsverklaring niet vernieuwd heeft, ook geen euthanasie kan krijgen. Het document is na 5 jaar namelijk niet meer rechtsgeldig. "Tenzij u in die periode wilsonbekwaam bent geworden, bijvoorbeeld door een probleem van dementie, dan is die nog wel geldig", legt Huysmans uit. "Bent u nog wel wilsbekwaam, dan moet u die wilsverklaring euthanasie na 5 jaar hernieuwen: opnieuw op papier zetten en opnieuw tekenen."

De hoofdboodschap is: wanneer u uw levenseinde wilt voorbereiden, doe dat herhaaldelijk

Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

"De hoofdboodschap is: wanneer u uw levenseinde wilt voorbereiden, doe dat herhaaldelijk, doe dat opnieuw", onderstreept Huysmans. "En spreek daarover met uw huisarts, want zo'n wilsverklaring is niet altijd zo eenvoudig. Daar zitten juridische en medische kanten aan die niet altijd zo goed in te schatten zijn."

Weer ingetrokken

Opmerkelijk cijfer: de voorbije 10 jaar hebben 382 mensen hun wilsverklaring euthanasie ook weer ingetrokken. Een miniem aantal in het totaal, maar op zich is het niet zo gek, vindt Huysmans. "Mensen vullen dat relatief vroeg in, op een moment dat ze nog kerngezond zijn. De realiteit leert ons toch dat je, op een moment dat je ziek wordt, ook evolueert binnen je ziekte en daar soms anders tegenaan gaat kijken."

Overigens gebeurt het helemaal niet zo vaak dat mensen euthanasie krijgen op basis van een wilsverklaring. Volgens cijfers van de Euthanasiecommissie gaat het om zowat 30 gevallen per jaar, tegenover ruwweg 2.000 gevallen van 'actuele verzoeken' om euthanasie per jaar. 

Meest gelezen