Videospeler inladen...

Van Bill Clinton tot Ariana Grande en Stevie Wonder: 4 bijzondere momenten op de uitvaart van Aretha Franklin

Thuisstad Detroit heeft afscheid genomen van Aretha Franklin (76). De Amerikaanse soullegende stierf twee weken geleden aan de gevolgen van pancreaskanker. De uitvaart van Franklin duurde maar liefst 7 uur en was één groot swingend en pakkend soulfeest. We zetten 4 bijzondere momenten even op een rijtje, met onder meer een gouden kist, "think" van voormalig president Bill Clinton en popzangeres Ariane Granda die zich "a natural woman" voelde.

1. Goud en roze schitteren

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De Queen of Soul kreeg een stijlvolle uitvaart: Aretha Franklin lag opgebaard in een gouden jurk met gouden hoge hakken in een gouden kist. Toen ze naar buiten werd gedragen in de Greater Grace-tempel werd "Climbing higher mountains" gespeeld. Fans - er waren 1.000 zitjes voorbehouden - stonden uren in de rij om een plaats in de zaal te bemachtigen.

In 1985 zong Franklin in het nummer "Freeway of love" over het rondrijden in een roze Cadillac. Om haar te eren reden in de straten van Detroit maar liefst 140 roze Cadillacs rond. Zij vormden een rouwstoet.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

2. Bill Clinton en zijn smartphone

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Oud-president Bill Clinton was een van de velen die op het podium stond om een ode te brengen aan Franklin. Hij omschreef zichzelf, en zijn vrouw Hillary, als een ware "groupie". Omdat woorden vaak niet alles kunnen vertellen, haalde Clinton met de glimlach zijn smartphone boven. Daaruit weerklonk het krachtige "Think", een wereldwijde hit-met-boodschap van Franklin uit 1968.

Barack Obama, ook een gewezen Amerikaans president, kon de uitvaart niet bijwonen, maar stuurde een boodschap die werd voorgelezen: "Dankzij haar stem kon Aretha miljoenen mensen doen uitgroeien boven zichzelf. Zij inspireerde de kwetsbaren, de onderdrukten en diegenen die gewoon een beetje liefde konden gebruiken."

3. Ariana Grande zingt "A natural woman"

Videospeler inladen...

Talrijke sterren passeerden de revue om een nummer van Franklin te zingen of een ander lied aan haar op te dragen. Zo was het toepasselijke "Really gonna miss you" van goede Motown-vriend Smokey Robinson te horen en "You'll never walk alone" door Gladys Knight. Franklins zoon Edward pakte uit met "Mercy, mercy me" van Marvin Gaye.

Ariana Grande
voerde dan weer vol overgave de klassieker "A natural woman" op (bekijk bovenstaande video). Het enthousiaste publiek stond op en zette enkele danspasjes in.

4. "Make love great again"

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Zanger Stevie Wonder mocht niet ontbreken. Hij zette op de tonen van zijn mondharmonica "As" in en hield een emotionele toespraak. Hij wilde dat de rouwenden zouden beseffen dat "het grootste geschenk in het leven liefde is." "Wat er niet alleen in dit land, maar in de hele wereld, zou moeten gebeuren is "liefde opnieuw groot maken", want zwarte levens tellen wel degelijk", aldus Wonder. De zanger maakte dus een toespeling op president Trumps slogan "make America great again". 

Eerwaarde Al Sharpton (foto onder) stond er ook op Trump te corrigeren. De Amerikaanse president tweette eerder dat "Franklin op verschillende gelegenheden voor hem werkte". "Nee, ze werkte niet voor jou, maar trad op voor jou. Ze werkte voor ons."      

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen