Zoek de verschillen: tempeltrappen in Maleisië overschilderd in vrolijke kleurtjes (en dat veroorzaakt commotie)

De tempeltrappen aan de Batugrotten, net buiten Kuala Lumpur, zijn dezer dagen een gespreksonderwerp in Maleisië. De 272 treden werden deze week overschilderd en kregen vrolijke kleuren, zonder dat daarvoor toelating werd gevraagd aan de overheid. En dat terwijl het monument als nationaal erfgoed wordt gezien. 

Wie al in de buurt van Kuala Lumpur is geweest, kent ze misschien wel. De Batugrotten, oftewel een reeks grotten - waaronder ook een tempelgrot - die bereikt kunnen worden via een hoge trap van 272 treden. Jaarlijks lopen heel wat toeristen over de bewuste trappen, die er dus tot voor kort zo uitzagen. 

Maar de laatste jaren is er een grondige renovatie van de trappen aan de gang, naar aanleiding van een hindoe-ritueel dat elke twaalf jaar bij de tempel wordt gehouden. Zo kwam er de afgelopen jaren onder meer een extra "trappenbaan" bij, om alle toeristen te kunnen ontvangen. Onlangs kregen de trappen ook een likje verf. Van soberheid is geen sprake meer. Blauw, geel, groen, purper, rood: alle kleuren komen aanbod en dat ook in verschillende tinten. 

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

De actie - die door de tempelcommissie is opgezet - valt niet in goede aarde bij de overheid. De Batugrotten zijn namelijk nationaal erfgoed en dus moet er volgens de regering altijd toestemming worden gevraagd voor schilderwerken. 

"Het monument wordt niet meteen van de erfgoedlijst geschrapt," zegt minister van Cultuur en Toerisme Muhammad Bakhtiar Wan Chik, maar een flinke waarschuwing krijgen ze wel. "Ze moeten de regels respecteren. Ik hoop dat ook de andere verantwoordelijken van nationale monumenten dat inzien."

Nooit vergoeding gekregen

Maar de tempelcommissie is het met die kritiek niet eens. "We hebben nooit een vergoeding gekregen voor de onderhoud van het monument, terwijl het hier om een toeristische plek gaat. Als de overheid het kan onderhouden, dan hoeven wij niet te schilderen."

De Batugrotten hechten bovendien niet veel waarde aan de "erfgoedstatus", klinkt het. "De Unesco heeft toch geoordeeld dat we niet in aanmerking komen voor hun lijst (van Werelderfgoed, nvdr.). We hebben de erfgoedstatus niet nodig."

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen