Videospeler inladen...

Dochter John McCain haalt stevig uit naar Trump op uitvaart vader: "Amerika was altijd al groot"

In Washington is een uitvaartplechtigheid gehouden voor de overleden Republikeinse senator en Vietnamveteraan John McCain. Amerikaans president Donald Trump was niet welkom en dat werd vrij snel nog eens benadrukt door dochter Meghan McCain.  

Vanmiddag is Cindy McCain, de echtgenote van de senator, een bloemenkrans gaan brengen aan het grote monument voor de Vietnamoorlog in Washington. Ze deed dat in gezelschap van minister van Defensie James Mattis en John Kelly, de stafchef van het Witte Huis. President Donald Trump is niet aanwezig. De familie had laten weten dat hij niet welkom is. Het Witte Huis zal vertegenwoordigd worden door vicepresident Mike Pence.

Daarna is de kist met McCain overgebracht van het Capitool, het Amerikaanse parlement, naar de nationale kathedraal waar de uitvaartplechtigheid werd gehouden. Tal van topfiguren uit de VS waren daar bijeen. Onder hen voormalig president Bill Clinton, zijn vicepresident Al Gore en zijn minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, de leiders van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, maar ook Ivanka Trump, de dochter van de president en haar echtgenoot Jared Kushner.

The America of John McCain has no need to be made great again because America was always great

Meghan McCain, dochter van senator John McCain

De ceremonie begon met een erg emotionele toespraak van Meghan McCain, een dochter van de senator, waarin ze herinneringen aan haar vader ophaalde, maar tegelijk ook sneerde naar president Donald Trump. "Het Amerika van John McCain moet niet opnieuw groot gemaakt worden omdat het altijd al groot was", een verwijzing naar een slogan van Trump en ze had hetook over "goedkope retoriek van mensen die zelfs niet in de buurt komen van de opofferingen die McCain heeft gemaakt."

Opvallend was ook een lofrede voor de overledene door voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger. Die herinnerde aan de vredesonderhandelingen over Vietnam waarna de gevangen Amerikanen -zoals McCain- naar huis konden terugkeren.

(lees verder onder de foto)

The Washington Post

"Een leidersfiguur in ons midden"

Daarna was het de beurt aan twee voormalige president George W. Bush en Barack Obama, tevens twee rivalen van McCain tijdens de presidentsverkiezingen van 2000 en 2008. Beide staken de loftrompet over de moed van John McCain en diens gehechtheid aan waarden die Amerika groot hebben gemaakt.

"Waar McCain ook kwam, mensen merkten meteen op dat ze een leidersfiguur in hun midden hadden", herinnerde Bush Jr. zich, die ook verwees naar de rol van de senator als een "moreel kompas". "De wereld is kleiner geworden door zijn vertrek", luidde het.

Wat we vandaag doen, beïnvloedt alle dagen die nog komen

Barack Obama citeert Ernest Hemingway als inspirator van John McCain

Barack Obama herinnerde aan de vele meningsverschillen die hij met McCain heeft gehad en dat die laatste soms stevig uit zijn krammen kon schieten, maar hij had het ook over wederzijds respect voor elkaar en voor waarden als democratie, gelijkheid van mensen en vrijheid. "De VS hebben als grootmacht een grote verantwoordelijkheid in de wereld en onze invloed is niet enkel het gevolg van militaire of economische macht of het opleggen van onze wil aan anderen, maar komt uit waardigheid en inspiratie voor anderen", aldus Obama. Hij citeerde daarbij Ernest Hemingway -de favoriete auteur van McCain- "wat we vandaag doen, zal alle dagen die nog komen beïnvloeden".

Toch was tussen de lijnen van lof ook kritiek op president Trump te horen. Zo hekelde Obama het gescheld en het verdraaien van de waarheid in de politiek en wees hij op het belang van onafhankelijke media in een democratie.

Meest gelezen