Videospeler inladen...

"Van mijn vader mocht ik enkel film studeren als ik documentaires maakte en geen speelfilms"

In de Arabische wereld proberen vrouwen steeds meer hun positie in de samenleving te versterken. Ook in de filmindustrie duiken er meer vrouwelijke talenten op. Ze willen via cinema de maatschappelijke uitdagingen in eigen land aankaarten. Nayla al-Khaja mag zichzelf de eerste vrouwelijke filmmaker uit de Verenigde Arabische Emiraten noemen. VRT NWS sprak met haar deze week in Brussel waar ze haar nieuwe film kwam promoten.

"Op een ochtend kwam ik mijn ouders vertellen dat ik graag film wou studeren. Het antwoord kwam snel: het zal niet gebeuren". De ouders van al-Khaja stonden in het begin wantrouwig ten opzichte van haar ambitie. "In ons land, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), was dat twintig jaar geleden nog geen bekende studierichting", zegt al-Khaja. "Uiteindelijk mocht ik wel naar Canada vertrekken op voorwaarde dat ik alleen documentaires zou maken"

Een job in de filmwereld had volgens de filmmaker vroeger niet altijd een positieve reputatie. "Dat is nu stilaan aan het veranderen. Gelukkig gaan er intussen meer en meer meisjes film studeren. Ik ben er ook trots op een rolmodel te zijn om vrouwen aan te moedigen om de wereld van cinema te ontdekken."

Gedurfde stijl

Al-Khaja heeft intussen een tiental korte speelfilms gemaakt. Ze probeert inspiratie te vinden in haar eigen omgeving. Haar nieuwste film "Animal" vertelt het verhaal van een klein meisje dat misbruikt wordt door een narcistische en gestoorde vader. Ze hoopt binnenkort financiering te vinden om de film in een lange versie om te zetten. Het zou de eerste lange speelfilm worden, die door een vrouwelijke regisseur gemaakt is in de VAE.

Het feit dat al-Khaja een gedurfde stijl heeft, is intussen gekend bij de filmautoriteiten in haar land. Maar in het begin had ze soms moeite om haar scenario door de autoriteiten goedgekeurd te krijgen: "Toen ik bijvoorbeeld een film over pedofilie ging maken, was men in het begin terughoudend om het project te steunen. Maar toen ze het eindresultaat op het scherm zagen waren ze opgelucht", zegt de filmmaker.

Vrouwenrechtenactiviste

De fimmaker is ook erg actief om vrouwenrechten en succesverhalen uit de Golfregio te promoten. Ze wordt vaak uitgenodigd om lezingen te geven over "women empowerment" in de Arabische wereld. "Als ik naar vrouwen achter het stuur kijk in mijn land, dan bewonder ik de eerste vrouw die dat jaren geleden gedurfd heeft om een auto op te starten en op de baan te vertrekken".

Al-Khaja (40) vertelt onder meer graag over haar onverwachte huwelijk met een Zwitserse man: "Het was grappig dat mijn oma als eerste in mijn familie akkoord ging met het huwelijk. En die is zogezegd diegene die zich het meest aan onze Arabische tradities houdt."

Meest gelezen