Videospeler inladen...

"Karrewiet" heeft voortaan ankers: "Wij zijn de grote zus en broer die kinderen gidsen door het nieuws van de dag"

Het is de eerste schooldag vandaag, ook bij "Karrewiet". Want vanaf vandaag steekt het jeugdjournaal in een heel nieuw kleedje, mét twee nieuwe presentatoren. "Wij gaan de grote zus en broer zijn die de kinderen gidsen door het nieuws van de dag", vertelt Mariam El Mandoudi in "De ochtend" op Radio 1.

Vandaag wordt een spannende dag voor heel wat kinderen én voor jeugdjournaal "Karrewiet". Want voor het eerst zullen ankers het jeugdjournaal presenteren. Mariam El Mandoudi en Jelle Mels zijn de gloednieuwe schermgezichten. Om de beurt zullen zij "Karrewiet" presenteren.

"Wij gaan de kindjes bij de hand nemen, de grote broer en zus zijn zodat we het nieuws nog dichter bij hen brengen", vertelt El Mandoudi in "De ochtend" op Radio 1. "Het nieuws was afstandelijk. Karrewiet werkt, heeft altijd gewerkt. Maar na 16 jaar was het tijd voor iets nieuws. Daarom hebben ze gekozen voor nieuwsankers. Om de afstand weg te halen en de kinderen te gidsen door het nieuws van de dag."

"In de studio van Frank en Sabine"

En dat is nodig, benadrukt ze. "Nieuws zit overal. Kinderen zitten in de auto en horen het op de radio, ze zien de kranten thuis rondslingeren, hebben de smartphone van mama en papa. Bij het kleinste ding hebben ze duiding en uitleg nodig. Daarvoor is Karrewiet er."

"Wat heel cool is, is het decor. We werken met een greenkey, een virtuele studio. Eigenlijk presenteren we in de studio van Frank en Sabine." Achter de presentatoren zullen filmpjes, foto's en kubussen te zien zijn. 

"Nieuws moet een afspiegeling zijn van de maatschappij, zéker bij de kinderen"

Volgens El Mandoudi is het ook belangrijk dat er nieuwsankers met allochtone roots te zien zijn op het scherm. "Vroeger was dat er helemaal niet en op dat vlak loopt de Nederlandse televisie járen voor op ons. Maar de samenleving ziet er anders uit. Je loopt het station van Mechelen uit en ziet mensen van alle kleuren, van alle religies. Het nieuws moet een afspiegeling van de samenleving zijn, zéker bij de kinderen."

Wie de aftrap van het "Karrewiet"-journaal met ankers wil bekijken, kan terecht bij Ketnet om 17.55u.

Herbeluister hier het gesprek in "De Ochtend"

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen