Leger van Myanmar laat 75 kindsoldaten vrij, maar hoeveel zitten er nog gedwongen in uniform?

In het Aziatische land Myanmar zijn 75 kindsoldaten ontslagen uit het leger. Dat gebeurt in overleg met de VN-kinderorganisatie Unicef. Toch zou er nog een onbekend aantal kinderen in het leger actief zijn. Overigens maken ook de talrijke rebellengroepen gebruik van kindsoldaten.

De 75 jongeren zullen een programma moeten volgen om hun reïntegratie in de maatschappij mogelijk te maken. Dat gebeurt in samenwerking met Unicef "dat hen op die manier wil omvormen tot productieve burgers en wil bouwen aan een duurzame vrede".

Sinds 2012 heeft Myanmar in samenwerking met Unicef al 924 kinderen uit militaire dienst laten vertrekken. Hoeveel kindsoldaten er echter nog in het leger zitten, is niet duidelijk, maar wellicht zijn het er veel.

Het leger van Myanmar telt meer een half miljoen militairen en is verwikkeld in tal van oorlogen. Zo vormden militairen de speerpunt van de etnische zuivering waardoor meer dan 800.000 mensen van de Rohingya-minderheid verdreven werden uit de westelijke deelstaat Rakhine naar buurland Bangladesh.

Daarnaast voert het leger offensieven tegen rebellen van minderheden elders in het grensgebied. Het gaat dan om Kachin, Karen of Shan. Overigens ronselen die rebellengroepen ook erg vaak kindsoldaten. Dat gebeurt vaak onder dwang, om aan drugs te komen, maar ook vrijwillig, want die arme jongeren uit afgelegen berg- en bosgebieden krijgen in uniform dan een soldij die vaak veel hoger is dan wat ze elders kunnen verdienen.

Meest gelezen