Videospeler inladen...

8.000 betogers en 1.500 agenten: links en rechts kwamen weer op straat in Duitse stad Chemnitz

In Chemnitz in het oosten van Duitsland zijn er opnieuw betogingen van linkse en rechtse activisten geweest na de moord op een man van 35, vorig weekend. In totaal waren er zo'n 8.000 mensen op de been. De politie was massaal ter plaatse, maar tot incidenten kwam het niet. 

De voorbije week is het in Chemnitz onrustig geweest. Aanleiding was een steekpartij waarbij een man van 35 werd gedood. Twee verdachten zijn opgepakt. Toen vorige zondag bekend raakte dat het ging om een Syriër en een Irakees brak in Chemnitz protest uit tegen het migratiebeleid.

Tot die protesten was los van elkaar opgeroepen door allerlei groepen, van extreemrechts tot de antimigratiepartij AfD (Alternative für Deutschland). Van de weersomstuit waren er linkse tegenbetogingen.

En ook vandaag kwam links en rechts op straat in dezelfde Duitse stad. De mars tegen immigratie telde zo'n 4.500 deelnemers. De betoging was opgezet door de extreemrechtse partij AfD en door de antimoslimbeweging Pegida. Ook aanhangers van de rechtse groep Pro Chemnitz stapten mee op. De betogers droegen spandoeken met opschriften als "Wij zijn het volk" en "Merkel moet weg".

De linkse betoging - onder het motto "Herz statt Hetze" (hart boven hetze) - wilde vooral protesteren tegen geweld en racisme. Ook daar was er een grote verscheidenheid van deelnemers van extreemse linkse en antifascistische groepen tot politici van de SPD, die Linke en de Grünen en gewone mensen die hun afkeer van het nazistische verleden willen afschudden. Zij waren met zo'n 3.500 en liepen in de straten met de slogan "Chemnitz nazi-vrij".

De politie was met zo'n 1.500 agenten massaal aanwezig. Er waren geen incidenten. 

Meest gelezen