AFP or licensors

Verenigde Staten schrappen 300 miljoen dollar militaire hulp aan Pakistan

De Verenigde Staten schrappen 300 miljoen dollar militaire hulp aan Pakistan. Pakistan doet volgens de VS te weinig om radicale bewegingen aan banden te leggen.

Begin dit jaar had president Trump al fors gehakt in de bijstand voor Pakistan, zo'n 500 moljoen dollar. Dat heeft toen de betrekkingen danig verzuurd. Volgens Trump biedt Pakistan straffeloos onderkomen aan de Afghaanse taliban, die nu al gedurende 17 jaar om de macht strijden met de regering. De Amerikanen steunen de regeringstroepen.

Het besluit is meegedeeld vlak voor het vertrek van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo naar Islamabad. Er gaat een hartig woordje gepraat worden met de nieuwe eerste minister Imran Khan.

De VS is al een tijdje bezig met de opleiding van Pakistaanse veiligheidstroepen af te bouwen. Pakistan heeft nochtans dringend geld nodig, want de buitenlandse deviezenreserves zijn in elkaar gezakt. Het land overweegt ofwel een lening van het IMF, ofwel steun van China.

Meest gelezen