Het botert niet tussen de Canadese premier Justin Trudeau en VS-president Donald Trump.
AFP or licensors

VS-president Trump dreigt ermee om Canada uit het nieuwe NAFTA-vrijhandelsverdrag te gooien

In een serie tweets is Donald Trump opnieuw uitgevallen naar Canada. Hij is boos omdat de onderhandelingen over de aanpassing van het NAFTA-vrijhandelsakkoord gisteren zijn vastgelopen. Desnoods moet het dan maar zonder Canada, aldus de president.

"Het is politiek niet nodig om Canada in een nieuw NAFTA-verdrag te hebben. Als we niet snel een goed akkoord bereiken na twee decennia van misbruiken, dan ligt Canada eruit", zo tweette Trump.

Meer nog: "Ofwel sluiten we een nieuw vrijhandelsakkoord ofwel keren we terug naar de situatie voor NAFTA", aldus Trump. Hij had ook een waarschuwing voor zijn eigen parlement. Als het Congres moeilijk gaat doen over het nieuwe vrijhandelsakkoord, dat zeggen we NAFTA gewoon op", dreigt Trump.

Vorige week kondigde Trump verrassend aan dat hij een vrijhandelsakkoord had gesloten met Mexico. Dat werd toen via een videoconferentie bevestigd door de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto. Het was de bedoeling dat dat akkoord verder uitgebreid zou worden met Canada, maar dat is voorlopig niet gelukt. Woensdag wordt er verder onderhandeld, maar Trump wil blijkbaar de druk op Ottawa opvoeren.

Trump verwijt Mexico en Canada dat die buitensporig voordeel halen uit NAFTA en wil het verdrag wijzigen of gewoon schrappen. NAFTA (North America Free Trade Agreement) werd begin de jaren 90 gesloten tussen de VS, Canada en Mexico. Dat gebeurde na onderhandelingen door de presidenten George Bush Sr. en Bill Clinton. Volgens Trump lieten die zich bedotten door de twee partners en heeft NAFTA enkel banen in de VS gekost.

 

Meest gelezen