Waarom zijn Obama en Bush Jr. wel welkom op de uitvaart van John McCain en president Trump niet?

Op vraag van senator John McCain zelf zullen de twee oude rivalen en ex-presidenten Barack Obama en George Bush Jr. het woord nemen op een herdenkingsplechtigheid voor de overleden oorlogsheld. Huidig president Donald Trump is uitdrukkelijk niet welkom en dat op verzoek van McCain zelf.

In april van dit jaar werden Barack Obama en George W. Bush opgebeld door senator John McCain. Die verzocht hen om een toespraak te houden op zijn begrafenisplechtigheid en herdenking. Die is er vandaag in de kathedraal van Washington en zowel Obama als Bush hebben aanvaard om daar te spreken over hun voormalige tegenstander.

Uitgerekend die twee mannen hebben in respectievelijk 2000 en 2008 de grote ambitie van McCain gedwarsboomd: verkozen worden tot president. Bij de Republikeinse voorverkiezingen van 2000 was McCain een tegenstander van Bush Jr., al steunde hij diens campagne tijdens de echte verkiezingen, zoals het een partijgenoot betaamt.

Met de Democraat Obama kon McCain het minder goed vinden. Toen beiden nog in de Senaat zaten, raakten ze al eens slaags. Tijdens de campagne van 2008 liet de militaire en politieke veteraan McCain voortdurend opmerken dat hij Obama te onervaren en te naïef vond om president te worden. Vrienden werden het nooit, maar toen McCain vorig jaar in de Senaat de beslissende stem uitbracht waardoor "Obamacare" niet geschrapt werd, greep Obama de telefoon om zijn rivaal te bedanken. Joe Biden, vicepresident onder Obama, was dan weer een half leven lang een persoonlijke vriend van John McCain.

Met zijn beslissing om Obama en Bush uit te nodigen, heeft McCain postuum een krachtig signaal gegeven voor de eenheid van Amerika en respect voor politieke tegenstanders met andere ideeën, iets wat vandaag de dag ver te zoeken is over de oceaan (of zelfs in Europa).

(lees verder onder de foto)

McCain en zijn "running mate" Sarah Palin tijdens de kiescampagne in 2008.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Trump en Palin zijn niet welkom

Symbolisch nog belangrijker is echter de wens van McCain dat huidig president Donald Trump niet welkom is. McCain en Trump hebben elkaar de voorbije jaren voortdurend de mantel uitgeveegd en dat ging soms heel ver. Nu ging McCain altijd wel eigenzinnig tekeer, maar met Trump was de relatie wel erg bitsig, zeker nadat de senator de vervanging van "Obamacare" had tegengehouden.

Begrafenissen van belangrijke figuren zoals McCain zijn altijd een plek waar huidige en gewezen toplui in de VS zich graag laten zien, maar toch is het niet zo heel uitzonderlijk dat presidenten in functie niet komen. Zo hield voormalig president Lyndon Johnson in 1968 een vergadering met zijn topministers over de oorlog in Vietnam op het ogenblik dat in Atlanta de vermoorde zwarte dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King begraven werd. Johnson stuurde wel zijn vicepresident Hubert Humphrey.

Obama paste voor de begrafenis van opperrechter Antonin Scalia en voor die van voormalig "first lady" Nancy Reagan, maar ook hij vaardigde telkens zijn vicepresident Joe Biden af. Het is echter zeer uitzonderlijk dat de overledene zelf of zijn familie een president verzoeken om weg te blijven en als affront aan president Trump kan dat tellen.

Wie ook niet welkom is -en dat wekt meer verbazing- is Sarah Palin, tien jaar geleden nog de "running mate" of kandidaat-vicepresident van McCain bij de presidentsverkiezingen. McCain had eerder al gezegd de keuze voor Palin te betreuren en beschouwde haar als een van de oorzaken waarom hij niet verkozen werd. Palin zelf heeft de voorbije dagen wel hulde gebracht aan McCain, maar zwijgt nu "uit respect voor de familie van de overledene". Het typeert McCain echter dat hij ook na zijn dood nog een paar stevige kopstoten kan uitdelen.

Vrouwen gekleed in de kleuren van Zuid-Vietnam komen eer betuigen aan John McCain.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen