AFP or licensors

18 gewonden bij betogingen in Duitse stad Chemnitz, 37 strafbare feiten gepleegd

Bij de protesten in de Duitse stad Chemnitz, waar gisteren zowel een extreemrechtse protestmars als een tegenbetoging plaatsvonden, zijn in totaal achttien gewonden gevallen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de politie van Saksen heeft meegedeeld. Het gaat voornamelijk om lichtgewonden.

Volgens een mededeling die door de politie werd verspreid, vonden na het ontbinden van de betogingen nog confrontaties met de ordediensten plaats. Bij de achttien gewonden bevinden zich dan ook drie politiemensen die geprobeerd hadden om betogers tegen te houden. Er werden in totaal 37 strafbare feiten genoteerd. Het gaat vooral om het toebrengen van verwondingen en het beschadigen van eigendommen.

Nieuwe cijfers van de politie geven ook aan dat 11.000 mensen deelgenomen hebben aan de betogingen. Er waren 8.000 mensen aanwezig bij de demonstraties die waren opgezet door de extreemrechtse partij AfD, de antimoslimorganisatie Pegida en de extreemrechtse groep Pro Chemnitz. De tegenbetogers, die op de sociaalnetwerksites nochtans gebruik maakten van de hashtag #wirsindmehr (wij zijn met meer), waren met 3.000.

Na afloop van de demonstraties werd ook een 20-jarige Afghaan door vier vermomde mannen aangevallen en geslagen. Hij liep daarbij lichte verwondingen op. De politie onderzoekt of de daders deelnemers waren van de manifestaties.

De protesten in de Oost-Duitse stad ontstonden nadat een 35-jarige Duitser werd doodgestoken door migranten. Een Syriër en een Irakees zijn aangehouden. Volgens het openbaar ministerie handelden ze niet uit wettige zelfverdediging. Vorige week zondag en afgelopen maandag waren extreemrechtse betogingen uitgemond in rellen en in geweld op migranten.

Meest gelezen