AP2005

China slacht 38.000 varkens af om verspreiding van varkenspest te stoppen

De Chinese overheid zet de grote middelen in om de verspreiding van de ziekte te verhinderen. Sinds begin augustus is er varkenspest in vijf provincies verspreid over het hele land. De Verenigde Naties vrezen dat de ziekte zich over andere landen kan verspreiden.

Begin vorige maand werd Afrikaanse varkenspest vastgesteld in een boerderij in de provincie Liaoning in het noordoosten van China. Sindsdien is de ziekte opgedoken in nog vier andere provincies, soms duizenden kilometer van elkaar.

De voorbije weken zijn 38.000 varkens gedood en opgeruimd in de verspreiding te verhinderen. Er zijn ook beperkingen opgelegd aan het vervoer van dieren. Volgens het staatspersbureau Xinhua is de epidemie nu onder controle.

Nochtans is de ziekte erg moeilijk te bestrijden. Ze wordt overgedragen door direct contact tussen varkens, via teken of wilde dieren zoals everzwijnen. Bijna alle besmette dieren sterven en er is geen vaccin. Varkenspest zou wel niet gevaarlijk zijn voor de mens.

De ziekte werd eerder vastgesteld in Afrika, in sommige landen in Oost-Europa en in Rusland. Mogelijk is varkenspest van daar naar China geraakt. De VN-landbouworganisatie FAO vreest dat varkenspest zich over andere landen in Azië zou kunnen verspreiden.

China is de grootste producent van varkensvlees ter wereld. Zowat de helft van alle varkensvlees ter wereld wordt in China gekweekt. Ook in andere landen in het Verre Oosten is varkensvlees erg gegeerd. De ziekte kan dus een enorme economische schade aanrichten.