Videospeler inladen...

Duitse minister Maas: "Sta op uit uw luie zetel en kom op tegen racisme en voor democratie!"

In een interview met "Bild am Sonntag" heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zijn landgenoten opgeroepen om actie te ondernemen tegen racisme en fascisme. Maas reageert op het migratieprotest van de voorbije dagen in de stad Chemnitz.

Gisteravond moest de politie in Chemnitz massaal uitrukken om rellen tussen linkse en rechtse betogers te voorkomen. Toch vielen er 18 gewonden. Het is al de hele week onrustig in Chemnitz. Na het neersteken van een man door twee buitenlanders is daar massaal antimigratieprotest uitgebroken wat dan weer linkse tegenbetogers heeft aangetrokken.

In een interview met de krant "Bild am Sonntag" roept minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD)  zijn landgenoten om racisme en extremisme niet langer te tolereren.

"We moeten uit onze zetel komen en onze mond open doen", luidde het. "Onze generatie heeft vrijheid, de rechtsstaat en de democratie als een geschenk gekregen. We moesten er niet voor vechten en nu vinden we dat veel te vanzelfsprekend". Dat is echter niet zo, waarschuwt Maas, en je kan vrijheid net zo goed opnieuw verliezen.

De sociaaldemocraat Heiko Maas was eerder minister van Justitie in de vorige regering van Angela Merkel (CDU). Ook toen had hij ongezouten kritiek op extreemrechts en racistische groepen. Maas is in de jaren 60 geboren in Saarland, een westelijke Duitse deelstaat,  en heeft dus het nazisme en de oorlog niet meegemaakt, maar enkel het democratisch model van de Bondsrepubliek.

Meest gelezen