Francken: "Natuurlijk is het niet fijn om opgesloten te zijn in een asielcentrum, maar dat is een keuze van de ouders"

De opsluiting van het Servische gezin in Steenokkerzeel is verlengd, omdat het gezin zelf nieuwe juridische procedures heeft opgestart. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij reageert op de kritiek van kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, die zich zorgen maakt over de kinderen die nu al twintig dagen opgesloten zitten in het asielcentrum. "Uiteraard is opsluiting slecht voor de psyche, maar illegaliteit is ook niet ideaal,"  zegt Francken. 

"Ik heb het verslag van de psychologen gelezen: daarin staat dat de psychologische situatie best onder controle is." Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken relativeert de mogelijke stress van de vier kinderen die nu al twintig dagen opgesloten zitten in het gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel. Het Servische gezin zit er opgesloten in afwachting van hun repatriëring. 

Al begrijpt Francken wel dat het geen ideale situatie is voor de kinderen. "Natuurlijk is het niet fijn om opgesloten te zijn, maar dat is een keuze van de ouders. Illegaliteit is nooit een pretje. Men zegt: 'opsluiting is slecht voor de psyche van de kinderen'. Ja, dat zal wel, maar illegaliteit is ook geen goede situatie voor de kinderen. Dat vergeet men er altijd bij te zeggen."

En het feit dat het gezin nog steeds vastzit, heeft het enkel aan zichzelf te danken, aldus Francken. "De ouders kiezen zelf voor een verlengde opsluiting door te blijven procederen. Want ze hebben al verschillende juridische procedures opgestart. Als ze daarmee stoppen, zijn ze meteen vrij en kunnen ze naar Servië gaan, een perfect veilig land."

"Ik vind het persoonlijk dan ook bijzonder laag van de kinderrechtencommissaris," vervolgt Francken. Die maakte zich vanmorgen zorgen over de psychische toestand van de vier kinderen. Eén kind zou volgens Bruno Vanobbergen ook doodsangsten kebben. "Maar hij heeft geen enkel alternatief voor hardnekkige vertrekweigeraars. Hij pleit de facto voor open grenzen, maar daar kan geen sprake van zijn."

Meest gelezen