Ivan Heylen stopt met zingen

Ivan Heylen, de man die 45 jaar geleden wereldhits maakte van De Werkmens en De Wilde Boerendochter, was afgelopen weekend nog eens in zijn geboortedorp Oosteeklo bij Assenede. Hij kondigde het einde van zijn zangcarrière aan.

Thuiskomen na 20 jaar

Afgelopen weekend is Ivan Heylen gehuldigd in zijn thuisdorp Oosteeklo. Hij woont al vele jaren op de Canarische Eilanden, maar zakte graag nog eens af naar het Meetjesland voor een feestweekend. En dat was al een hele tijd geleden. "20 jaar denk ik," vertelt Ivan, "de tranen spatten uit mijn ogen als ik het hier terugzie. Oosteeklo zit in je bloed en in je hart, hoelang je ook weg bent. Het voelt heel raar aan." Precies 50 jaar nadat Ivan Heylen liedjes begon te zingen op de Vlaamse televisie, bouwde Oosteeklo een feest voor haar muzikale held. Heylen bedankte op zijn beurt met een optreden en een ode speciaal aan zijn geboortedorp geschreven.

"De stem is versleten"

Als het van Heylen afhangt, was zijn optreden in Oosteeklo het laatste. "Ik voel dat het voorbij is. De cirkel is rond. Mijn stem is ook niet meer wat ze is geweest," verklaart Heylen. Hij staat al 50 jaar op de planken, "waarvan 40 jaar dag en nacht gewerkt," vult Heylen aan. "Voor tien minuten lukt het nog, maar mijn stem verslijt snel. Ik heb ook een zware operatie gehad, eigen aan de leeftijd van 48 jaar (knipoog). Het wordt tijd om te rusten," besluit Heylen. De zanger is intussen 72 jaar en gaat dus op pensioen. 

Ivan Heylen

Meest gelezen