Videospeler inladen...

Kinderrechtencommissaris over opgesloten gezin in Steenokkerzeel: "Oudste kind heeft doodsangsten"

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen maakt zich zorgen over de kinderen die opgesloten zitten in het gesloten asielcentrum van Steenokkerzeel. Dat zegt hij aan Het Nieuwsblad, na een bezoek aan het centrum. Daar werd voor het eerst sinds tien jaar een gezin met kinderen opgesloten, in afwachting van hun gedwongen uitwijzing. "De kinderen lijden onder de situatie," zegt Vanobbergen. "Ze hebben stress. Het oudste meisje heeft zelfs doodsangsten."

De voorbije week bracht kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen een bezoek aan het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel. Daar kunnen sinds kort uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen in afwachting van hun gedwongen uitwijzing opgesloten worden in gezinsunits. En wat hij daar zag, verontrustte hem. "Logistiek is alles oké: er is een psycholoog, een coach en een leerkracht aanwezig," begint Vanobbergen. "Maar verder maak ik me veel zorgen."

De kinderrechtencommissaris bezocht er een Servische vrouw met vier kinderen. Want voor het eerst sinds tien jaar kunnen gezinnen er opnieuw opgesloten worden. Het Servische gezin was eerder naar een open terugkeerhuis gebracht, maar was daaruit gevlucht.

En die kinderen zouden nu lijden onder de situatie. "In de wet staat dat er een rapport moet worden gemaakt over de psychische en fysieke integriteit van de kinderen," zegt Vanobbergen."Er is zo'n rapport geweest van een pediater,  waarin duidelijk staat dat het oudste kind problemen heeft en doodsangsten kent. Maar men heeft dat naast zich neergelegd en vervangen door een oppervlakkig intern rapport. Dat verontrust mij."

Ook de andere kinderen zouden stress ervaren. En dat is niet onlogisch volgens Vanobbergen. "Onderzoek heeft in het verleden al aangetoond dat zelfs korte detentie bij kinderen een heel negatieve impact kan hebben." 

Onderzoek heeft in het verleden al aangetoond dat zelfs korte detentie bij kinderen een heel negatieve impact kan hebben

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen

Ook over de duur van de opsluiting maakt de kinderrechtencommissaris zich zorgen. "Men heeft altijd gezegd: kinderen gaan we zo kort mogelijk opsluiten. Dat betekent: maximum veertien dagen, met uitzonderlijk een verlenging van twee weken. Vandaag zitten de kinderen er al twintig dagen! Dus de eerste keer dat men een gezin opsluit, gaat men meteen die termijn van twee weken overschrijden." 

Tot slot wijst Vanobbergen er ook op dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over wat er in de toekomst met de kinderen gaat gebeuren. "Het gaat om een Roma-gezin en we weten dat zij in Servië met veel agressiviteit geconfronteerd worden. Op dit ogenblik zijn er te weinig garanties voor hun veiligheid."

SP.A eist volledige transparantie

De sp.a-Kamerfractie eist intussen "volledige transparantie" van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de verplichte evaluatie die nodig is om de opsluitingstermijn te verlengen. 

Kamerlid van SP-A Monica De Coninck wil Francken daarom volgende week aan de tand voelen in het parlement. "Het moet altijd de ambitie zijn om de opsluiting zo kort mogelijk te houden", zegt ze. "Het uitwijzingsdossier moet klaar zijn op het moment dat men een gezin opsluit. Of begint deze regering pas met de organisatie van de terugkeer van het gezin als het opgesloten is? Dat zou onverantwoord en onmenselijk zijn zeker ten aanzien van de kinderen."

Intussen heeft de staatssecretaris gereageerd op Twitter:

Meest gelezen