AFP or licensors

May zet puntjes op de i: "Geen compromissen over brexit-voorstel, geen nieuw referendum"

Neen, Groot-Brittannië zal geen compromissen sluiten over zijn brexit-voorstellen. En neen, er komt ook geen tweede referendum over de kwestie. Dat zegt de Britse premier Theresa May in The Sunday Telegraph. "Het opmerkelijkste aan haar uitspraken? Dat het tweede referendum wordt genoemd", zegt correspondente Lia van Bekhoven.

"De komende maanden worden cruciaal voor de toekomst van ons land", schrijft May in een open brief in The Sunday Telegraph. "Ik ben duidelijk over mijn missie. Maar er zal nog heel wat meer moeten worden onderhandeld."

Onderhandeld zal er de komende maanden dus worden, maar May benadrukt wel dat ze niet zal afwijken van haar Chequers-plan, waarbij ze een vrijhandelszone met de EU wil sluiten voor goederen, maar niet voor diensten en personen. 

De afgelopen weken duikt ook steeds vaker het gerucht van een mogelijk tweede referendum over de brexit op. Maar dat komt er niet, benadrukt May. "Dat zou een verraad voor onze democratie zijn en een schending van het vertrouwen van de kiezer."

"Het interessantste aan deze uitspraak is net dat een tweede referendum bij naam wordt genoemd", zegt correspondente Lia van Bekhoven. "Tot nog toe was er de suggestie om de Britten te vragen hoe de echtscheiding precies moet worden geregeld. Dat was het idee van een kleine ontevreden minderheid."

Dat May een tweede referendum nu effectief benoemt, betekent dat het niet langer kan worden genegeerd

"Maar nu zegt de premier dat het een verraad zou zijn als je aan de kiezers vraagt om het referendum opnieuw te doen", zegt Van Bekhoven. "Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat dat zou gebeuren. Maar dat May een tweede referendum benoemt, betekent dat het niet langer kan worden genegeerd."

De Europese onderhandelaar voor de brexit, Michel Barnier, laat intussen verstaan dat het overleg mogelijk toch nog verlengd wordt. Normaal moest er midden oktober een akkoord zijn, maar omdat de gesprekken zo moeizaam verlopen, stelt hij voor om ze een maand later af te ronden.   

Meest gelezen