Nieuwe wet in Egypte legt sociale media aan banden

In Egypte heeft president Abdel-Fattah el-Sisi een nieuwe wet goedgekeurd die de autoriteiten in het land toelaat om sociale media te monitoren.

De nieuwe wet was al door het parlement bekrachtigd, maar had de ratificatie van de president nog nodig om ingevoerd te worden. Volgens de regering is de wet een noodzakelijke stap om terreur en instabiliteit in het land te bestrijden, maar mensenrechtenactivisten spreken van een verdere inperking van de vrijheid van meningsuiting.

De maatregel treft vooral gebruikers die meer dan vijfduizend volgers op hun sociale-media-account, website of blog hebben. Facebook en Twitter zijn in Egypte populaire platforms geworden voor burgers die ontevreden zijn met de president en zijn beleid. Ook de Egyptische oppositie probeert het publiek te bereiken via sociale media, omdat de lokale zenders niet genoeg ruimte geven aan kritische stemmen.

Websites blokkeren

Afgelopen maand had Sisi een andere wet goedgekeurd, die de autoriteiten toelaat om websites te blokkeren, na toestemming van een rechter. Volgens lokale bronnen zijn er al meer dan vijfhonderd websites offline gehaald omdat ze 'bedreiging vormen voor de nationale veiligheid'. Volgens de laatste persvrijheidsindex van 'Reporters zonder Grenzen' bengelt Egypte onderaan, op plaats 161.

Abdel-Fattah el-Sisi, president Egypte.

Meest gelezen