AFP or licensors

Noodtoestand uitgeroepen in Tripoli na doden bij geweld

In de Libische hoofdstad Tripoli is de noodtoestand uitgeroepen, als gevolg van het geweld dat afgelopen week aan minstens 39 mensen het leven heeft gekost. Dat heeft de door de VN gesteunde regering in Libië meegedeeld.

"Wegens het gevaar dat de huidige situatie inhoudt en omwille van het openbaar belang, heeft de presidentiële raad beslist de noodtoestand uit te roepen in de hoofdstad Tripoli, en in de buitenwijken", zo vermeldt de regeringsmededeling. De maatregel werd genomen "om burgers, openbare en private bezittingen, en vitale instellingen te beschermen".

In het zuiden van Tripoli waren maandag gevechten uitgebroken tussen rivaliserende milities. Sindsdien heeft het geweld al aan 39 mensen het leven gekost. Er zijn ook een honderdtal gewonden gevallen. De meeste slachtoffers zijn burgers, die tussen de twee strijdende partijen waren terechtgekomen.

In de regeringsmededeling wordt ook opgeroepen om de wapenstilstand te respecteren, die woensdag in overleg met de VN-missie in Libië was overeengekomen.

Sinds de val van dictator Moammar Kadhafi in 2011 heerst in Libië chaos. De internationaal erkende regering in Tripoli heeft nauwelijks invloed buiten de hoofdstad. Ze concurreert met een regering in het oosten van het land. Beide worden ondersteund door zwaarbewapende milities, die nog altijd strijd voeren om de controle over belangrijke regio's in het land.

Meest gelezen