Razzia tegen Joden in Brussel herdacht

Ongeveer 400 mensen hebben zondag op het Herschel Grynszpanplein in Brussel de Joodse slachtoffers herdacht van de deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Brusselse burgemeester Philippe Close huldigde het "plein van 3 september" in op het kruispunt van de Spiegelstraat, de Huidevettersstraat en de Brigittinenstraat.

In de nacht van de 3 op 4 september 1942 werden in de Marollenwijk 718 buitenlandse Joden opgepakt door de Duitse bezetter. Een jaar later vond een razzia plaats tegen Belgische Joden, op 3 september 1943.

Een jongen zong het Belgische volkslied bij de start van de herdenking. Burgemeester Close herinnerde in zijn toespraak aan de deelname van de Belgische regering en lokale functionarissen. Een vijftigtal stenen zijn deze week neergelegd in de Huidevettersstraat en zijn tijdens de herdenking ingehuldigd. Ook werd eer betoond aan de 1.742 Belgen die door het instituut Yad Vashem zijn erkend omdat ze Joden hebben beschermd met risico voor hun eigen leven.

François Englert, laureaat van de Nobelprijs voor de Fysica, was een van de kinderen die verborgen was en zo aan deportatie ontsnapte. Hij vertelde over zijn ervaringen die dag en sprak over de moed van de Belgen die de autoriteiten weerstonden.

Voor de Russische ambassadeur beklemtoonde burgemeester Close nog de bepalende rol van de Russische bevolking in de overwinning op de nazi's en de heldenmoed van de soldaten op het oostfront.

Een gratis concert van Hélois Azoulay sloot het evenement af in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk, waar ook de namen van de 1.742 Belgen werden geprojecteerd.

Meest gelezen