Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Russen betogen in tal van steden tegen verhoging van pensioenleeftijd

Over heel het land zijn duizenden mensen op straat gekomen uit protest tegen de geplande pensioenhervorming. Die lijkt de populariteit van president Vladimir Poetin te schaden. De toegevingen die Poetin had gedaan, zijn onvoldoende voor de oppositiepartijen.

In Moskou waren er duizenden betogers voor een manifestatie van de communistische partij. Elders in de stad kwamen 1.500 mensen op straat voor een meeting van een andere oppositiepartij, Rechtvaardig Rusland.

In tientallen andere steden in Rusland is ook betoogd. Het gaat onder meer Vladivostok in het Verre Oosten, Omsk en Novosibirsk in Siberië tot zelfs in het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland, officieel een onderdeel van Oekraïne.

President Poetin wil de pensioenleeftijd verhogen van 60 naar 65 jaar voor mannen en van 55 naar 63 voor vrouwen. Dat laatste streefcijfer heeft Poetin intussen opgegeven. In een toegeving wil hij nu vrouwen op 60 jaar met pensioen laten gaan.

De oppositie is niet onder de indruk en ook de liberale leider Alexei Navalny -die onlangs weer is opgepakt- had opgeroepen om massaal te gaan betogen. Opvallend is dat niet enkel ouderen op straat zijn gekomen, maar ook veel jonge mensen. Die vrezen dat ze moeilijker een baan zullen krijgen als oudere werknemers langer aan de slag moeten blijven.

De populariteit van president Poetin is alvast fors gedaald. Enkele maanden geleden lag die op 75% en midden augustus nog slechts op 61%. Dat is nog veel, maar het is wel een stevige daling op korte tijd.