James Arthur Photography

Fietsersbond tevreden met 20 miljoen voor veilige schoolomgeving, maar "ook schoolroutes moeten worden aangepakt"

De Fietsersbond heeft gemengde gevoelens bij het plan van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om 20 miljoen euro vrij te maken voor een veilige schoolomgeving. "Uiteraard zijn we blij met de investering, maar er moet ook naar de schoolroute worden gekeken. De zwarte punten daar moeten worden aangepakt."

Maandag start het nieuwe schooljaar. Veel ouders brengen hun kind met de auto naar school omdat ze fietsen niet veilig vinden. En dat fietsen vinden ze net niet veilig omdat veel ouders hun kind met de auto naar school brengen. Weyts wil die vicieuze cirkel doorbreken, zo kondigde hij vandaag aan. 

"Een school ligt vaak aan een lokale weg en ik wil lokale besturen verleiden om kleine ingrepen te doen die de schoolomgeving veiliger maken", zegt Weyts. "Grote infrastructuurprojecten moeten lange procedures doorlopen, maar kleine ingrepen kunnen veel sneller een concreet verschil maken." Het gaat bijvoorbeeld om ingrepen die het onmogelijk maken om nog te parkeren aan de schoolpoort of om het instellen van schoolstraten, die autovrij zijn bij het begin en einde van de lesuren. Ook op de gewestwegen wil de minister een verhoogde inspanning. Hij maakt daarvoor 20 miljoen euro vrij. 

Videospeler inladen...

De Fietsersbond reageert tevreden op de investeringsplannen, maar heeft ook bedenkingen. "Er moet nog meer gebeuren. Niet enkel de schoolomgeving moet veilig worden gemaakt, ook de route naar de school moet veilig zijn", zegt Wies Callens aan VRT NWS.

Volgens de Fietsersbond zullen ouders hun kinderen niet met de fiets naar school laten gaan als de weg naar de school niet veilig aanvoelt. "Er zijn nog verschillende zwarte punten en die moeten worden aangepakt. De schoolroute is maar zo veilig als het zwakste punt op die route."

Videospeler inladen...

Meest gelezen