Videospeler inladen...

"Wij zijn met méér": 50.000 mensen op concert tegen racisme en haat in Chemnitz

In Chemnitz in het oosten van Duitsland hebben 50.000 mensen een rockconcert tegen racisme en haat bijgewoond. Dat zijn er een pak meer dan de organisatoren hadden verwacht. "#wirsindmehr" ("Wij zijn met méér"), was de leuze van de deelnemers.

Die Toten Hosen en de uit Chemnitz afkomstige band Kraftclub staan op de affiche van het rockconcert tegen racisme, vreemdelingenhaat en geweld dat vanavond georganiseerd is in de stad in het oosten van Duitsland waar de voorbije dagen meerdere betogingen van extreemrechtse groeperingen zijn gehouden. Aanleiding was een steekpartij, waarbij een 35-jarige Duitser werd doodgestoken. Twee verdachten van buitenlandse origine zitten in de cel. 

AFP or licensors

De Duitse regering sprak nadrukkelijk haar steun uit voor het concert. Afgelopen weekend riep minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) in een interview met Bild am Sonntag zijn landgenoten op om racisme en extremisme niet langer te tolereren. 

"We moeten uit onze zetel komen en onze mond open doen", zei hij. "Onze generatie heeft vrijheid, de rechtsstaat en de democratie als een geschenk gekregen. We moesten er niet voor vechten en nu vinden we dat veel te vanzelfsprekend". Dat is echter niet zo, waarschuwt Maas, je kan vrijheid net zo goed opnieuw verliezen. 

AFP or licensors

Volgens de stad Chemnitz waren er 50.000 mensen aanwezig op het gratis openluchtconcert, een pak meer dan de 20.000 of 30.000 waarop de organisatoren hadden gehoopt. "Het gaat niet over rechts of links, maar over een evidentie: je verzetten tegen een extreemrechtse menigte die gewelddadig wordt.  Je politieke voorkeur heeft daarbij weinig belang", zei Campino, frontman van de populaire rockgroep Die Toten Hose. 

Beweging stoppen nu ze nog een sneeuwbal is, vóór ze een lawine kan worden

"Het is erg belangrijk dat we die beweging stoppen nu ze nog een sneeuwbal is en vóór ze een lawine kan worden". 

 "We zijn niet naïef. We leven niet in de illusie dat we met één concert de wereld kunnen redden", zei Felix Brummer, de zanger van Kraftklub. "Maar soms is het belangrijk om te tonen dat je niet alleen staat."

Er zijn geen noemenswaardige incidenten gemeld, zegt de Duitse politie. De stad had eerder op de dag al beslist om de geplande tegenbetogingen van de islamofobe alliantie Thügida en de rechtse populistische beweging Pro Chemnitz te verbieden.

Meest gelezen