Archeologen ontdekken een van de oudste dorpen in de Nijldelta

Een Egyptisch-Frans team van archeologen heeft een van de oudste dorpen in de Nijldelta ontdekt. Het prehistorische dorp dateert uit het Neolithicum of de Nieuwe Steentijd. Dat heeft het Egyptische ministerie van Oudheden bekendgemaakt.

Het neolithische dorp werd ontdekt tijdens opgravingen in Tal-al-Samara in het Egyptische gouvernement Dakahlia, ten noorden van de hoofdstad Caïro. Dat verklaart het ministerie afgelopen zondag. "Gebouwen die dateren uit de periode van 4.200 tot 2.900 voor Christus waren in deze regio nog niet bekend", zegt afdelingshoofd van het ministerie, Ayman al-Achmawi. "Het dorp Saïs in het gouvernement Gharbia is de enige vergelijkbare ontdekking in de regio tot nu toe."

Gebouwen die dateren uit de periode van 4.200 tot 2.900 voor Christus waren in deze regio nog niet bekend

De opgravingen hebben ook talloze opslagsilo’s blootgelegd die grote hoeveelheden dierenbotten en plantenresten bevatten, maar ook aardewerk en stenen werktuigen. “De opslagsilo’s wijzen op de aanwezigheid van sedentaire gemeenschappen in de Nijldelta sinds het vijfde millennium voor Christus”, bevestigt Frédéric Geyau, hoofd van het team archeologen.

"Het werk op de site van Tal-al-Samara biedt een unieke kans om meer te weten te komen over de prehistorische gemeenschappen die duizenden jaren voor de Thinitische Periode in de Nijldelta leefden", voegt hij eraan toe. De Thinitische of Vroeg-dynastieke Periode komt overeen met de eerste faraonische dynastieën, rond 3.000 voor Christus.

Meest gelezen