Argentinië schrapt helft van ministeries om te besparen

De Argentijnse president Mauricio Macri heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de financiële crisis te beteugelen. Er wordt onder meer gesneden in het aantal ministeries en de uitvoertaks wordt verhoogd. De maatregelen moeten een einde maken aan de val van de Argentijnse peso. Ze moeten ook de ongerustheid over de financieringsmogelijkheden van het land wegnemen bij investeerders.

De Argentijnse munt heeft sinds begin dit jaar al zowat de helft van haar waarde verloren. Argentinië heeft aan het Internationaal Muntfonds IMF een meerjarenkrediet van 50 miljard dollar gevraagd, om zijn financiële verplichtingen te kunnen nakomen. Morgen staat een ontmoeting met verantwoordelijken van het IMF in Washington op het programma. 

De aangekondigde ingrepen moeten aantonen dat de Argentijnen een andere koers willen varen. Zo wil Macri al volgend jaar een begroting in evenwicht kunnen voorleggen en in 2020 zelfs een overschot op die begroting.

Om die begroting in evenwicht te helpen brengen, zal een hogere uitvoertaks worden ingevoerd, die rond de 10 procent zou bedragen en zowat de helft van de huidige overheidstekorten moet wegwerken.

De andere helft moet komen van besparingen. Zo wil Macri 13 van de 23 bestaande ministeries schrappen. Hoe hij die (meer dan) halvering wil vormgeven, maakte hij nog niet bekend.

AFP or licensors

Meest gelezen