Videospeler inladen...

De Wever waarschuwt: "Drugswereld staat op de rand van kopen van politieke invloed"

In een interview met de Nederlandse krant De Volkskrant waarschuwt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) ervoor dat het drugsgeld infiltreert in de politiek. "Het drugsgeld stroomt nu al door in de reële economie", zegt De Wever in "De ochtend" op Radio 1. "Je ziet dat nu al in de vastgoedsector en bij winkels die plots verschijnen die geen echte winkels blijken te zijn."

De burgemeester van Antwerpen heeft naar eigen zeggen "kaften vol informatie"  om de strijd aan te gaan met de drugswereld. Het deze week opgerichte Kali-team, dat 40 leden telt, moet daarvoor zorgen. "Daarmee kunnen we optreden tegen tal van witwaswinkels in mijn stad, zoals een 40-tal telefoonwinkels die zich vlak bij elkaar bevinden, bepaalde crèches, viswinkels,... alleen moet je het natuurlijk wel willen zien." 

Het appel van 'zeer veel geld op korte tijd' bij bepaalde bevolkingsgroepen zorgt ervoor dat je een hele generatie dreigt te verliezen.

Bart De Wever (N-VA)

"De cash die bij ons in de cocaïnehandel omgaat, is enorm", zegt De Wever. "Waar we vroeger over families spraken die bijverdienden, die in het theehuis de cannabis aan de man brachten, heeft de coke nu alles veranderd. Sinds een paar jaar gaan bedragen rond die mensen in staat stellen om in Marokko vastgoedkoning te worden."

"Het appel van 'zeer veel geld op korte tijd' bij bepaalde bevolkingsgroepen zorgt ervoor dat je een hele generatie dreigt te verliezen. Ik vertel geen geheimen als ik zeg dat dit bij bepaalde groepen meer ingebed is dan bij andere."

Dat is nu altijd hetzelfde. Als je de waarheid zegt, ben je aan het stigmatiseren. Zo schiet je niet op

Bart De Wever (N-VA)

Bart De Wever (N-VA) wijst dan in de richting van "de traditionele cannabisclan, de Marokkaanse clans die dankzij de handel in coke veel meer cash in handen hebben gekregen." De opmerking dat hij met zijn uitspraken zou stigmatiseren, wuift de burgemeester weg. "Dat is nu altijd hetzelfde. Als je de waarheid zegt, ben je aan het stigmatiseren. Zo schiet je niet op."

Opmerkelijk, De Wever zegt in De Volkskrant dat hij raadsleden kent voor wie hij zijn hand niet in het vuur kan steken. "Ik probeer mensen duidelijk te maken dat ze op den duur in een stad gaan wakker worden waar de achterkanten de voorkant in de schaduw plaatsen", aldus de Antwerpse burgemeester.

Sinds een paar jaar gaan bedragen rond die mensen in staat stellen om in Marokko vastgoedkoning te worden.

Bart De Wever (N-VA)

In De Volkskrant waarschuwt De Wever dat het drugsgeld gaat doordringen in de politiek. "Ik durf te zeggen: in Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is."

In "De Ochtend" weidt hij hierover verder uit. Hij wijst hiervoor naar Nederland. "Daar is 1 op de 6 raadsleden een klik verwijderd van de georganiseerde misdaad, ik ga er mij niet over uitspreken of dat in Antwerpen ook het geval is, maar eigenlijk leidt dit geen twijfel als je ziet hoeveel geld er is", vindt Bart De Wever.

"Zo zijn er mensen die tientallen panden kunnen aankopen en in sport- en moskeeverenigingen doordringen om er geld op tafel te leggen. En dan heb je politici die net in die middens hun stemmen komen ophalen, dan ben je inderdaad 1 klik verwijderd van malafide praktijken", zegt de burgemeester.

Wie hij met die uitspraak viseert, laat De Wever in het midden. Op de vraag of hij vreest dat zijn partijgenoten van de N-VA betrokken zouden zijn, reageert hij fors. "Ik heb geen schrik voor infiltratie binnen mijn partij. De mensen die dat organiseren gaan onze partij niet als een grote bondgenoot zien of een potentiële vriend. Daar steek ik mijn handen voor door het vuur."

Beluister het gesprek met Bart De Wever in "De ochtend":

Herbekijk hier onze Pano-reportage over de drugswereld in Antwerpen

Videospeler inladen...

Meest gelezen