Videospeler inladen...

Brugse priester staat terecht voor schuldig verzuim bij zelfdoding 

Een 57- jarige priester uit Brugge moet zich in de rechtbank van Brugge verantwoorden omdat hij wist dat een vriend zelfmoord zou plegen, maar niets heeft ondernomen om hem tegen te houden. De priester beroept zich op het biechtgeheim. Zijn advocaat maakt ook een vergelijking met Tele-Onthaal.

Een man uit Brugge, die al langer kampte met depressies, pleegde in oktober 2015 zelfmoord. Vlak voor zijn wanhoopsdaad telefoneerde hij een uur lang met de priester. Er werden ook enkele sms-berichten verstuurd.

Mijn man belde altijd iemand op als hij in een dipje zat, het was een roep om hulp

Weduwe man

De weduwe van de man ontdekte de sms'jes en diende een klacht in. "Mijn man belde steeds iemand op als hij een dipje had”, sprak de vrouw deze morgen. “Het was steeds een roep om hulp. Jammer genoeg heeft hij die niet gekregen. De priester had even goed in z’n auto kunnen stappen. Hij wist ons immers wonen. Ik neem het hem bijzonder kwalijk dat hij dat niet heeft gedaan.

Volgens het openbaar ministerie had de geestelijk inderdaad iemand moeten verwittigen. “Iedereen – zonder uitzonderingen – is verplicht een mens in nood te helpen”, sprak de procureur die geen concrete straf vorderde.

Priester beroept zich op biechtgeheim

De priester zelf stelt dat de gesprekken met het slachtoffer onder zijn biechtgeheim vallen. Maar volgens de burgerlijke partij en het openbaar ministerie maakt dat biechtgeheim deel uit van het kerkelijk recht, waar zij geen rekening mee kunnen houden. "Mijn cliënt is daar wel onderhevig aan. Als hij dat brak, riskeerde hij van de Kerk uitgesloten te worden, pleitte Jan Leysen, de advocaat van de priester.

Tele-Onthaal stuurt ook geen politie af op mensen, dit lijkt mij een gelijkaardige zaak

Jan Leysen, advocaat priester

Bovendien roept Leysen  het zelfbeschikkingsrecht in. "Elk individu heeft volgens het Europees Hof zelf het recht om te beslissen wat hij met zijn leven doet", zegt Leysen. Daarnaast maakt hij ook de vergelijking met Tele-Onthaal. "Die mensen krijgen elke dag telefoons en zien op hun schermpje ook telefoonnummers. Zij luisteren, proberen mensen te overtuigen en sturen de politie er niet op af. Dit lijk mij gelijkaardig."

Volgens Tele-Onthaal klopt die informatie niet. "Onze medewerkers krijgen geen telefoonnummers te zien op hun scherm," reageert Jennifer Pots, "bellen naar Tele-onthaal kan in alle anonimiteit."

De priester riskeert een celstraf van een jaar en een geldboete tot 3.000 euro.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

Meest gelezen