CD&V verwijt Lorin Parys "sensatiezucht" na lekken van rapport over jeugdinstellingen

CD&V neemt het N-VA-parlementslid Lorin Parys kwalijk dat hij het kritische verslag over de Vlaamse jeugdinstellingen heeft gelekt naar de pers, nog voor het in het Vlaams Parlement besproken is. "Om oplossingen te vinden, is een betrouwbaar en stabiel partnerschap nodig, geen sensatiezucht. Niemand wordt hier beter van. De betrokken jongeren niet, en de instellingen niet", zegt parlementslid Katrien Schryvers (CD&V).

De commissie van toezicht die de werking van de gesloten gemeenschapsinstellingen voor jongeren moet monitoren en verbeteren, zou in februari 2019 een eerste jaarverslag opmaken. Omdat ze pas aan de slag is, vroeg de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement een tussentijdse gedachtewisseling met de kinderrechtencommissaris. De verslagen van de eerste maanden werking werden maandagmiddag ter voorbereiding aan de parlementsleden bezorgd.

Het tussentijdse rapport brengt een aantal duidelijke knelpunten naar boven die moeten bijgestuurd worden. "Maar in plaats van de tijd te nemen de verslagen grondig te bestuderen, en erover in bespreking te gaan, vond mijnheer Parys het nodig de verslagen dadelijk door te sturen aan de pers", aldus het CD&V parlementslid.

"Ik betreur dit ten zeerste. Alle voorbereidend werk om extern toezicht voet aan grond te laten krijgen, dreigt verloren te gaan. Op deze manier wordt de werking van de commissie die nog in haar kinderschoenen staat, volledig onderuitgehaald. Wie het echt goed voor heeft met het welzijn van jongeren in gesloten instellingen en oplossingen wil, bewaart de sereniteit in deze vaak gevoelige dossiers en stelt zich als een betrouwbare gesprekspartner op. Van deze aanpak wordt helaas niemand beter, al zeker de jongeren niet", zegt Schryvers.

Meest gelezen