NICOLAS MAETERLINCK

Elio Di Rupo (PS) wil coalities met Ecolo en DéFI

PS-voorzitter Elio Di Rupo is voorstander van coalities met Ecolo en DéFI na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober en de parlementsverkiezingen van 2019. Dat zegt hij in Le Soir. Met wat hij een "coalitie van de vooruitgang" noemt, antwoordt hij op de voornemens van de MR. Die wil de PS dan weer uitsluiten en de huidige meerderheden met CDH in Wallonië en de Zweedse coalitie op federaal niveau voortzetten. "De Franstalige kiezer heeft nu twee duidelijke opties", reageert MR-voorzitter Olivier Chastel. 

"Voor zover de resultaten het toelaten, wil ik zeker in Brussel en Wallonië een progressieve coalitie met Ecolo en DéFI. Federaal is de PS het enige echte alternatief", profileert Di Rupo zich in Le Soir. Op die manier wil hij ten alle koste een regering Michel II vermijden. Zijn "alternatief" bevat dus geen CDH, noch de Franstalige PVDA'ers. 

Het voorstel van Di Rupo om een coalitie te vormen met DéFI en Ecolo, komt niet onverwacht. In de zomer van 2017 keerde de CDH de PS in Wallonië de rug toe. Er werd toen een nieuwe Waalse coalitie gevormd met MR, met Willy Borsus (MR) als minister-president. Ook in de Brusselse regering probeerde de CDH de PS te wippen, maar daar stak DéFI toen een stokje voor. De CDH regeert daar dus nog steeds voort met de PS en DéFI. Net die DéFI komt nu uit de bus als de droompartner van PS.

Ook de PVDA (PTB in Franstalig België) ziet Di Rupo niet zitten: "De PVDA is jammer genoeg geen oplossing. Iedereen die voor PVDA stemt, stemt onrechtstreeks voor het voorzetten van een MR-N-VA-coalitie". Elio Di Rupo heeft naar eigen zeggen nog geen stappen gezet richting Ecolo en DéFI. "Het woord is aan de burgers".

"De Franstalige kiezer heeft twee opties"

Volgens de voorzitter van die andere grote Franstalige partij - de MR - heeft de Franstalige kiezer nu twee duidelijke opties. "Aan de ene kant is er een ambitieuze centrumrechtse coalitie, die openstaat voor verandering. De andere optie is duidelijk meer gericht op links, met een coalitie van de PS, Ecolo en DéFI." 

De keuze voor de linkse coalitie in Wallonië kan het land communautair destabiliseren, waarschuwt Chastel. "Met een linkse pool aan Franstalige zijde en een centrumrechtse coalitie in Vlaanderen, staat de deur open voor nieuwe institutionele hervormingen."

Ecolo en DéFI terughoudend

Zowel Ecolo als DéFI reageren terughoudend. "We zullen dat per geval bekijken", reageert Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi. Volgens Olivier Maingain, voorzitter van DéFI, negeren de twee partijen - PS en MR - de wil van de kiezer, die eerst nog zijn stem moet uitbrengen. 

Meest gelezen