Videospeler inladen...

N-VA-voorzitter Bart De Wever: "Ik zou graag de volgende minister van Onderwijs hebben"

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil het niet meer onder stoelen of banken steken: hij vindt dat N-VA in de volgende legislatuur de ministerpost Onderwijs moet opeisen. "We hebben een minister nodig die verder van de koepels staat", zo zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Na lectuur over de achteruitgang van het Vlaams onderwijsniveau staat het voor mij vast: we moeten de onderwijslijn van N-VA volgende legislatuur sterker doordrukken", tweette Bart De Wever gisteren. 

Het leidde tot een geërgerd antwoord van Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V): "Vreemde tweet na 4 jaar samen regeren en 'historische' oplossingen vinden, waarbij de N-VA nooit nalaat hun grote aandeel te benadrukken."

Een dag later neemt De Wever nochtans niets van zijn tweet terug. In tegendeel, in "De ochtend" stelt hij onomwonden dat N-VA in de volgende legislatuur de ministerpost Onderwijs moet opeisen. "Dit is geen aanval op Hilde Crevits. Maar ik zou graag die minister van Onderwijs hebben. Niet omdat ik Crevits niet leuk vind, maar omdat wij een minister nodig hebben die verder van de koepels verwijderd staat. Die daar meer druk op kan zetten."

Ze raden bijna alles af wat nodig is om de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs te behouden

N-VA-voorzitter Bart De Wever

De Wever zegt het niet eens te zijn met de aanpak van de vrije onderwijskoepel. "De nadruk op kennis, op taalvaardigheid, op abstract denken is aan de orde. Die verschuiving naar de 'leukere' dingen, zoals vaardigheden, en de nivellering naar beneden zijn tendenzen die vaak vanuit de koepel van het vrij onderwijs naar voren worden geschoven. Die brede eerste graad, die dialoogscholen, het afraden van herexamens, het afraden van taalbadonderwijs, ...: ze raden bijna alles af wat nodig is om de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs te behouden."

"Emotioneel debat"

Volgens hem moet er "meer grijze massa op straat". "Er zit veel te veel volk in die overheidsstructuren en koepels. We moeten meer voor de klas op maat kunnen werken voor alle leerlingen. En ook sterke leerlingen uitdagen. Daar zijn we in Vlaanderen altijd zeer goed in geweest: streven naar excellentie."

Er zit veel te veel volk in die overheidsstructuren en koepels. We moeten meer voor de klas op maat kunnen werken voor alle leerlingen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

De Wever noemt dat voor hem een "persoonlijk, bijna emotioneel debat". "Ik ben de zoon van een spoorwegarbeider. Ik heb alles te danken aan het zeer goede onderwijs dat Vlaanderen mij quasi gratis heeft gegeven." (Lees verder onder de beelden.)

Herbeluister hieronder wat De Wever zegt over het Vlaamse onderwijs:

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Belogen over Arco"

Op het federale vlak wijst De Wever op de sociaal-economische hervorming die de regering heeft doorgeduwd. Al geeft hij ook toe dat het nu wat minder hard gaat en dat hij de ongerustheid daarover begrijpt. "Dat is normaal en dus geen kritiek op de regering. Maar na de verkiezingen moeten we weer zwaarder kunnen doorpakken."

Ik vrees dat men bij CD&V ooit zal moeten toegeven dat de mensen door de christelijke beweging belogen zijn

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Komende vrijdag staat er nochtans nog een groot dossier op stapel: dan moet de federale regering beslissen over de beursgang van Belfius. De oplossing van het Arco-dossier is daar expliciet aan gekoppeld. De Wever is en blijft sceptisch daarover.

"Ik ben loyaal aan het regeerakkoord. Als men een oplossing vindt die voor Europa passeert dan is het goed. Maar men heeft die nooit gevonden. Ik vrees dat men bij CD&V ooit zal moeten toegeven dat de mensen door de christelijke beweging belogen zijn. Dat dat geld weg is. Die dag gaat komen."

Herbeluister hieronder wat De Wever te zeggen heeft over de federale regering en het Arco-dossier:

"Onder de gordel"

Intussen is de sfeer binnen zijn Antwerpse coalitie onder het nulpunt gezakt. Antwerps Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer stelde dit weekend in Le Soir dat Bart De Wever "emotioneel ongeschikt" is om een stad zoals Antwerpen te leiden. "We hebben iemand nodig met empathie, iemand die de dialoog aangaat, die zich oprecht interesseert in de problemen van zijn burgers. Bart De Wever doet niet anders dan polariseren."

De enige 'Backer' waar ik mee bezig ben geweest, zijn de bakkers van de reuzentaart

N-VA-voorzitter Bart De Wever

De Wever reageert daar cynisch op. "De enige 'Backer' waar ik mee bezig ben geweest, zijn de bakkers van de reuzentaart die wij aan de bevolking hebben gegeven. Daar had ik het liefst van al bij gehouden. Want iemand die zulke uitspraken doet, doet eigenlijk een schreeuw om aandacht. Als ik daarop inga, krijgt hij exact wat hij wil. Het is alleen ver gekomen dat je zo ver onder de gordel moet slaan om nog eens onder de aandacht te komen."

Hij zegt zelf dat pad niet te willen bewandelen. "Men zal mij niet betrappen op deloyale verklaringen over coalitiepartners. Dat geeft geen pas."

Herbeluister hieronder wat De Wever zegt over de kritiek van Philippe De Backer:

Meest gelezen