Videospeler inladen...

Vlaamse prof in Rio: "Brand van nationaal museum is een aangekondigde tragedie"

De brand in het Nationaal Museum in Rio De Janeiro is een aangekondigde tragedie. Dat zegt Els Lagrou, professor antropologie aan de federale universiteit van  Rio, waaraan het museum was verbonden, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"We zijn allemaal in shocktoestand, we hebben vannacht heel weinig geslapen om het nieuws te volgen", vertelt Lagrou. "Hoe langer hoe meer werd het duidelijk dat er zo goed als niks gered is."

"De brand is bijna symbolisch voor de systematische afbouw in Brazilië van investeringen in historisch wetenschappelijk onderwijs en in het behoud van het patrimonium", gaat ze verder. "Het is al jaren dat wij proberen de regering te overtuigen dat het heel dringend is en er leek een akkoord op komst, maar het was net te laat."

"De laatste jaren werd er voortdurend gesnoeid in onze financiën, om het de publieke universiteiten onmogelijk te maken om te overleven. In zo'n situatie is er altijd geldgebrek voor een grote investering die nodig was voor een historisch patrimonium. Het is een aangekondigde tragedie."

Iedereen wist dat het een tijdbom was

"Het was een zeer oud en groot gebouw, met een explosieve verzameling van collecties. Er waren ook explosieve vloeistoffen aanwezig en het was dus geweten dat er een heel grondige hervorming nodig was om een minimale garantie te hebben tegen brandgevaar", zegt Lagrou.

"Dat is dus een grote frustratie dat men internationaal erkend toponderzoek realiseert in een instelling die in zo'n extreme precaire omstandigheden is. Iedereen wist dat het een tijdbom was en er zijn andere branden geweest in de federale universiteit. Deze brand komt aan als een enorme domper, het is het resultaat van een gebrek aan investeringen in een land waar voordien heel veel geïnvesteerd werd in wetenschap, maar altijd veel te weinig in musea en patrimonium."

Vanochtend was er al protest aan het museum zelf, maar er wordt later vandaag nog een grotere bijeenkomst georganiseerd in het centrum van de stad, zegt Lagrou. "Het is ongelooflijk welke reacties we krijgen via sociale media en dat in het hele land. Het museum was absoluut een internationaal erkende referentie op antropologisch vlak en op vlak van biologie."

Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag"

Bekijk hier foto's van voor de brand

Bioloog Maurice Leponce (KBIN) was vijf jaar geleden in het museum in Rio en nam er deze foto's van de museumzalen.

(C)2013 Maurice H. Leponce, all rights reserved
(C)2013 Maurice H. Leponce, all rights reserved
(C)2013 Maurice H. Leponce, all rights reserved
(C)2013 Maurice H. Leponce, all rights reserved
(C)2013 Maurice H. Leponce, all rights reserved
(C)2013 Maurice H. Leponce, all rights reserved
(C)2013 Maurice H. Leponce, all rights reserved
(C)2013 Maurice H. Leponce, all rights reserved
(C)2013 Maurice H. Leponce, all rights reserved
(C)2013 Maurice H. Leponce, all rights reserved

Meest gelezen