Geen punten, wel yoga in nieuwe methodeschool in Neerpelt

Het nieuwe schooljaar is begonnen en vandaag is het meteen de allereerste dag voor de Libellenschool in Neerpelt. Het is een nieuwe methodeschool waar er niet met leerjaren wordt gewerkt, maar wel met niveau's.

Het is de bedoeling dat de kinderen op hun eigen tempo kunnen leren, in groeiklassen. Een kind kan vooruitlopen op taal als het daar goed in is, en bijwerken op wiskunde als dat wat minder gaat. "Want een opgelegd tempo volgen, dat levert spanning op, waardoor het leren komt vast te zitten", volgens coördinator Heidi Put. "We geloven dat als we de druk wegnemen de prestaties beter worden."

Er worden ook geen punten gegeven, maar er wordt wel geëvalueerd. Dat systeem wordt uitgewerkt samen met hogeschool UCLL. Want de leerplannen moeten wel gevolgd worden.

Yogaklas

Kinderen krijgen in de school de ruimte om zichzelf te zijn en zichzelf te ontwikkelen. Daar hoort ook meditatie en yoga bij. "We leven in een hectische wereld", aldus Croes. "Kinderen worden tegenwoordig helemaal overprikkeld. Hier leren we hen aan om tot rust te komen. En als je dat al jong leert, dan kan je dat je hele leven gebruiken."

Meest gelezen