Videospeler inladen...

"200 jaar werk, onderzoek en kennis zijn verloren": Nationaal Museum in Rio uitgebrand 

In het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro, waar zowel natuur- als cultuurhistorische schatten te zien zijn, woedt sinds zondagavond een hevige brand. Op televisiebeelden is te zien hoe het enorme gebouw brandt als een toorts.

Het museum in het paleis van São Cristóvão in het stadspark Quinta da Boa Vista in Rio de Janeiro was al gesloten toen het vuur uitbrak rond 19.30 uur (maandag 00.30 uur Belgische tijd). De oorzaak is nog niet bekend. Er is geen sprake van gewonden.

Het vuur woedt al uren en de brandweer is het nog niet meester.  Eerst was er ook een probleem met de watertoevoer, want de meest nabijgelegen brandkranen deden het niet. Op luchtbeelden is de omvang van de brand te zien in het immense complex van 13.000 vierkante meter en honderden zalen en kamers. 

Brandweermannen en personeelsleden dragen voorwerpen naar buiten. Het is nog te vroeg om de schade in te schatten. Maar die is hoe dan ook niet te becijferen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het Nationaal Museum van Brazilië is de oudste wetenschappelijke instelling van het land, opgericht in 1818, toen Brazilië nog een Portugese kolonie was. Het gebouw huisvestte ooit de koninklijke familie. Eerder dit jaar werd de 200e verjaardag van het museum gevierd.

Het Nationaal Museum bezit een grote geologische, botanische, paleontologische en archeologische collectie, alles samen meer dan 20 miljoen voorwerpen.  Daar is een 12.000 jaar oude "schedel van Luzia" bij, de oudste ooit gevonden op het Amerikaanse continent, of botten van dinosauriërs. Of een grote meteoriet. Ook voorwerpen uit Egypte en Griekenland werden tentoongesteld. Er zijn ook grote archieven en bibliotheken in gehuisvest. 

Vandaag is een tragische dag voor alle Brazilianen

 De Braziliaanse president Michel Temer reageert aangeslagen: "200 jaar werk, onderzoek en kennis zijn verloren."

Besparingen en geldgebrek

Werknemers van het Nationaal Museum hadden eerder al hun bezorgdheid geuit over het afgeleefde gebouw, dat veel houten vloeren en kamers vol papier heeft. Door besparingen was er niet genoeg geld om te renoveren. Verschillende zalen bleven dicht omdat ze te vervallen waren.

Voor Europalia Brazilië in 2011 werkte ons land samen met het bewuste museum. Artistiek directeur van Europalia Dirk Vermaelen ging er vooraf op bezoek, en hem viel toen al de slechte staat op.

Minister van cultuur Sergio Sa Leitao geeft toe dat "dat de tragedie kon worden vermeden". Over iets meer dan een maand zijn er verkiezingen in Brazilië, zowel voor stadsbesturen, parlement als president. Oppositiepolitici grijpen de brand in Rio aan om de structurele onderfinanciering van universiteiten en andere instellingen aan te klagen. In 2016 was Rio nog de gaststad voor de Olympische Spelen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen