Helft van zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken

Het grootste deel van het zwerfvuil  bestaat niet uit blik of plastic, maar uit sigarettenpeuken. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Standaard. Cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) bevestigen de omvang van het probleem.

Toen OVAM een inventaris opmaakte van al het zwerfvuil dat in 2015 werd ingezameld, bleek 49 procent van het aantal ingezamelde stuks uit sigarettenpeuken te bestaan. Uitgedrukt in gewicht is dat percentage te verwaarlozen. Maar die sigarettenpeuken zijn wel degelijk een probleem.

"De filters van sigaretten bestaan uit acrylacetaat", licht de woordvoerder van OVAM, Jan Verheyen, toe. "Acrylacetaat is een kunststof die net als plastic heel langzaam afbreekt. Bovendien zitten er in de filters ook chemicaliën die het grond- en zeewater kunnen verontreinigen. Die achtergelaten peuken zijn dus een gevaar voor het milieu en de gezondheid van mens en dieren."

De filters van sigaretten bestaan uit een kunststof die net als plastic heel langzaam afbreekt. 

Jan Verheyen, woordvoerder OVAM

De Vlaamse regering heeft aan het begin van de zomer besloten om tegen 2020 een nieuwe inventaris te laten opmaken. Aan de hand van de resultaten zal ze bepalen hoeveel de veroorzakers van zwerfvuil moeten bijdragen om de troep op te ruimen. Momenteel betalen de tabaksproducenten 150.000 euro. Dat bedrag zal over 2 jaar mogelijk wijzigen. 

Communicatiecampagnes

"We proberen al jaren via communicatiecampagnes rokers ervan bewust te maken dat de peuken die ze weggooien ook zwerfvuil zijn", zegt Verheyen. "Maar de boodschap dringt blijkbaar moeilijk door. Daarom helpen we gemeenten en steden ook om preventieve maatregelen te nemen. Zo hebben we in het verleden subsidies gegeven waarmee ze peukenpalen konden plaatsen (opvallende asbakken waarin rokers hun peuken kunnen achterlaten). Sommige hebben er zelfs peukentegels mee aangelegd."

We moeten rokers in de eerste plaats aanzetten tot een gedragsverandering.

Jan Verheyen, woordvoerder OVAM

"Natuurlijk mogen we het rokers met die maatregelen niet te gemakkelijk maken", besluit Verheyen. "Zeker niet met die peukentegels, want die nodigen rokers nog altijd uit hun peuken op de grond te gooien. We moeten hen in de eerste plaats aanzetten tot een gedragsverandering." 

Meest gelezen